Chroni DNA. Tania i silna tarcza antynowotworowa

Jesienny jadłospis warto wzbogacić czerwoną kapustą. To warzywo krzyżowe niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, znajdziemy w nim również całą masę witamin i składników odżywczych.

Chroni przed nowotworami i korzystnie wpływa na układ trawienny. Jedz regularnie, by poprawić odpornośćChroni przed nowotworami i korzystnie wpływa na układ trawienny. Jedz regularnie, by poprawić odporność
Źródło zdjęć: © Getty Images

Korzyści z jedzenia czerwonej kapusty

Czerwona kapusta może być spożywana zarówno na surowo, jak i po poddaniu jej obróbce termicznej. Zawiera niewiele kalorii, w 100 g znajduje się ich około 89, a do tego zapewnia korzyści jak probiotyki.

Nierozpuszczalny błonnik z czerwonej kapusty pomaga zapobiegać zaparciom, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby uchyłkowej jelit i nowotworu jelita grubego. Może pomóc złagodzić objawy niektórych schorzeń, takich jak objawy IBS.

Czerwona kapusta zawiera witaminę C, która pobudza aktywność białych krwinek stanowiących pierwszą linię obrony układu odpornościowego. Odgrywa też ważną rolę w utrzymaniu naszych komórek w dobrym zdrowiu.

Antocyjany znajdujące się w kapuście czerwonej mają silne właściwości przeciwzapalne. Są one szczególnie ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów lub zmagających się z artretyzmem.

Warzywo o wielu właściwościach

Czerwona kapusta jest warzywem bogatym w witaminę K, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia. Dieta obfita w tę witaminę poprawia gęstość kości, zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz sprzyja prawidłowemu krzepnięciu krwi.

Dzięki przeciwutleniaczom obniżamy ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca czy cukrzyca. Kapusta czerwona chroni przed uszkodzeniami DNA oraz zapobiega degeneracji komórek.

Warzywo jest też świetnym probiotykiem. Włączenie czerwonej kapusty do diety korzystnie wpływa na układ trawienny i promuje rozwój dobrych bakterii. Pomaga też chronić przed otyłością.

Jedzenie surowej czerwonej kapusty to najlepszy sposób, aby w pełni korzystać z jej właściwości zdrowotnych. To świetna baza do sałatek, a także sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka