Chroni mózg przed toksynami, redukuje ryzyko alzheimera. Ekspert: Wystarczy jedno dziennie

Polska jest największym producentem tych owoców w Unii Europejskiej. Są smaczne, zdrowe i pełne witamin oraz błonnika. Znany na całym świecie ekspert badający żywność zaleca, by sięgać po nie regularnie. Naukowiec zwraca uwaga na liczne korzyści tych słodkich owoców, na które trwa właśnie sezon.

Chronią przed alzheimerem. Ekspert radzi: jedz jedno jabłko dziennieChronią przed alzheimerem. Ekspert radzi: jedz jedno jabłko dziennie
Źródło zdjęć: © Getty Images / Twitter
Patrycja Pupiec

Pełne witamin i błonnika mogą zmniejszać ryzyko alzheimera

Dr Vincent Candrawinata uzyskał stopień doktora w wieku zaledwie 25 lat. Dzięki temu stał się najmłodszym doktorantem w swojej dziedzinie. Młody naukowiec skupiał się w swojej pracy na tym, jak rolę jabłka mogą odgrywać w zwalczaniu stanów zapalanych.

Rozwiązanie, które zaproponował, dotyczące technologii ekstrakcji przeciwutleniaczy, zrewolucjonizowało naukę. Dziś zaleca każdemu jedzenie jednego jabłka dziennie.

Specjalista badający żywność wskazuje liczne korzyści wynikające z regularnego jedzenia tych owoców, szczególnie na zdrowie mózgu. Ekspert zaznacza, że jedzenie większej ilości jabłek może poprawić pamięć i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Dr Candrawinata wylicza, że jabłka są bogate w flawonoidy, który chronią mózg przed szkodliwym działaniem różnych substancji oraz jako silny przeciwutleniacz - łagodzić objawy depresji oraz lęku.

Flawonoidy można znaleźć także w gruszkach, jarmużu, szpinaku, a nawet w czekoladzie. Ekspert podkreśla, że badania wykazują, że wyższe spożycie flawonoidów i flawonoli może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji.

Co więcej, jabłka to bogactwo witamin i minerałów. Ekspert przypomina, że jabłka są dobrym źródłem pektyny, czyli rozpuszczalnego błonnika. Wiele badań łączy spożywanie większych ilości błonnika z mniejszym ryzykiem chorób takich jak raka jelita grubego albo depresji.

Chronią układ nerwowy przed toksycznymi substancjami

Zdaniem specjalisty większe spożycie jabłek może chronić komórki mózgowe przed neurotoksycznością, przy której układ nerwowy jest narażony na działanie toksycznych substancji, co prowadzi do zakłócenia typowej aktywności układu.

Neurotoksyczność może być efektem narażenia na substancje wykorzystywane w leczeniu chorób onkologicznych, np. przy radioterapii, chemioterapii lub terapii lekowej.

Może być również wynikiem narażenia na metale ciężkie jak rtęć czy niektóre dodatki do żywności np. pestycydy.

Ekspert przypomina, że choć nie ma leku na chorobę Alzheimera, a przed naukowcami jeszcze długa droga do poznania wszystkich przyczyn schorzenia, istnieją naukowe dowody, które wskazują, że ryzyko schorzenia można zmniejszyć.

Dr Vincent Candrawinata wskazuje uwagę na zdrowy tryb życia. Zbilansowana dieta, aktywność fizyczna to zdaniem specjalisty świetne sposoby, by obniżyć ryzyko choroby.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka