Filar diety długowieczności. Jeden składnik chroni przed rakiem i alzheimerem

Jednym z najważniejszych składników najzdrowszego modelu żywienia, diety śródziemnomorskiej, jest oliwa. W 2010 roku została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości, a badania na przestrzeni dekad dowodzą, że to płynne złoto, królowa wśród roślinnych tłuszczów. Najnowsze wyniki badań tylko potwierdzają wcześniejsze odkrycia.

Oliwa z oliwek to źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9Oliwa z oliwek to źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Stanowi nawet 80 proc. oliwy

Naukowcy z wydziałów farmacji oraz medycyny Uniwersytetu w Sewilli przypominają, że potencjał prozdrowotny oliwy jest związany z jednym z kwasów, stanowiących aż 70-80 proc. składu tłuszczu pochodzącego z oliwek. Chodzi o pewien z kwasów omega-9 (MUFA), jednonienasycony kwas oleinowy. W przeciwieństwie do kwasów omega-3, kwas oleinowy pozyskujemy nie tylko z dietę, ale też jest on syntetyzowany w naszym organizmie. Dlaczego jest więc tak cenny?

To jeden z kwasów najpowszechniej występujących w układzie krążenia człowieka, w mózgu z kolei jest głównym składnikiem fosfolipidów błonowych. Właśnie u pacjentów z alzheimerem oraz depresją notuje się obniżone poziomy kwasu oleinowego.

Badacze przyznają, że ma on też silne działanie przeciwzapalne prawdopodobnie związane z hamowaniem cytokin prozapalnych. Z kolei zawarty w nim oleoiloetanoloamid (OEA) reguluje spożycie tłuszczu w diecie i odpowiada za homeostazę energii.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Oliwa z oliwek to źródło witamin A, D oraz E, a także silnych antyoksydantów
Oliwa z oliwek to źródło witamin A, D oraz E, a także silnych antyoksydantów © Pixabay

"Podsumowując, cząsteczki OEA mogą być obiecującym środkiem terapeutycznym do kontroli masy ciała i leczenia otyłości, alkoholizmu, COVID-19 i wielu innych zaburzeń o podłożu zapalnym" – piszą autorzy badania opublikowanego w "Nutrients".

Badacze podkreślają, że kwas oleinowy może też zmniejszać wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. To jednak nie wszystko, bo kwas oleinowy ma również działanie przeciwnowotworowe - w organizmie prowadzi do apoptozy komórek nowotworowych.

Przynajmniej pół łyżki dziennie

Oliwa z oliwek jest nie tylko źródłem kwasu oleinowego. Zawiera kwasy omega-3, a także omega-6 oraz ponad 30 roślinnych związków fenolowych, które korzystnie wpływają na zdrowie.

To wszystko sprawia, że w badaniu niedawno opublikowanym na łamach "Journal of American College of Cardiology" naukowcy odkryli, że spożywanie oliwy obniża ryzyko zgonu m.in. z powodu nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych czy chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badanie na kohorcie ponad 92 000 mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych ujawniło, że ryzyko to obniża codzienne spożywanie przynajmniej pół łyżki stołowej oliwy.

Co istotne, ten niezwykły wpływ na zdrowie, a także długowieczność obserwowaną wśród mieszkańców tzw. błękitnych stref gwarantuje nie tylko regularne spożywanie oliwy. Warto pamiętać, że kluczowa jest zdrowa dieta, w której nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego stanowią podstawę, a nie dodatek do wysokoprzetworzonej diety.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka