Jedz, nie żałuj sobie. Chronią przed rozwojem raka jelita grubego, zatrzymują alzheimera

Oliwki cenione są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również liczne właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej ze względu na swoje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Okazuje się, że zawarty w tych owocach oleokantal może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz Alzheimera.

Włącz je do swojego jadłospisu. Chronią przed chorobą nowotworową i AlzheimeremWłącz je do swojego jadłospisu. Chronią przed chorobą nowotworową i Alzheimerem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Prozdrowotne składniki zawarte w oliwkach

Oliwki są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu. W owocach pozyskiwanych z drzewa oliwnego znaleźć można między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wykazujące korzystny wpływ na pracę serca oraz naczyń krwionośnych.

Nieduże owoce stanowią cenne źródło witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu w wielu aspektach. Witaminy z grupy B pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, wpływają na nasz poziom energii, wykazują pozytywny wpływa na układ nerwowy.

Oliwki to źródło błonnika i licznych składników mineralnych np. fosforu, miedzi, żelaza czy potasu.

Przeciwbólowe działanie oliwek

W oliwkach znajdują się również antyoksydantny, takie jak bioaktywne roślinne polifenole czy witamina E. Przeciwutleniacze hamują procesy utleniania w naszym organizmie, zwalczają nadmiar wolnych rodników i chronią przed tzw. stresem oksydacyjnym.

Ważnym związkiem polifenolowym występującym w oliwkach jest oleokantal. Aldehyd ten został wynaleziony przez amerykańskiego badacza Gary’ego Beauchampa.

- Kiedy spróbowałem świeżo wyciśniętej oliwy z oliwek podczas spotkania poświęconego kuchni molekularnej, z zaskoczeniem zauważyłem, że odczucia w gardle były praktycznie identyczne do tych, które towarzyszyły mi podczas spożywania roztworu ibuprofenu – wyznał w jednym z wywiadów Beauchamp.

Specjalista zidentyfikował środek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Przed jakimi chorobami może uchronić nas oleokantal zawarty w oliwkach?

Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że oleokantal może również wykazywać pewne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach in vitro przeprowadzonych na komórkach rakowych stwierdzono, że oleokantal może hamować wzrost i rozwój niektórych chorób nowotworowych, w tym raka piersi i raka jelita grubego.

Specjalistom z Hunter College w USA udało się dowieść, że antykancerogenny związek zawarty w oliwkach i oliwie z oliwek niweluje różne rodzaje komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych tkanek.

Badania ekspertów z Uniwersytetu w Luizjanie, wykazało, że oleokantal może mieć korzystny wpływ na chorobę Alzheimera. Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która prowadzi do stopniowej utraty funkcji poznawczych, w tym pamięci, myślenia i mowy.

Związek powoduje zakłócenie procesów gromadzenia się beta-amyloidu wpływającego na rozwój popularnej choroby neurodegeneracyjnej, a także zmienia strukturę białek neurotoksycznych.

Jak spożywać oliwki?

Owoce pozyskiwane z drzewa oliwnego są popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i mogą być spożywane na wiele różnych sposobów. Można je spożywać w formie samodzielnej przekąski. Te z puszki są już gotowe do spożycia, przed podaniem warto je jednak opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Oliwki warto dodawać również do sałatek warzywnych, szczególnie tych z dodatkiem sera feta, pomidorów i ogórków. Oliwki stanowią doskonały dodatek do przekąsek, takich jak hummus, baba ghanoush czy tapenada.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka