Chroni przed 7 rodzajami raka. Mocarz z polskich pól

Niepozorne warzywo, które wyciska z oczu łzy, traktowane jest raczej jako dodatek do potraw. Tymczasem cebula ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Badacze odkryli, że może chronić przed rakiem, a także chorobami serca, cukrzycą i osteoporozą.

Zawiera ponad 25 flawonoidów i chroni przed 7 rodzajami raka. To warzywo kochają PolacyZawiera ponad 25 flawonoidów i chroni przed 7 rodzajami raka. To warzywo kochają Polacy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Mocarz z polskich pól

Cebula to źródło przede wszystkim witaminy C, ale zawiera również pokaźną ilość witamin z grupy B oraz witaminy E i K. To także skarbnica minerałów, zwłaszcza krzemu, magnezu, selenu, wapnia czy żelaza. Jest źródłem aż 25 flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Co ciekawe, największe stężenia tych roślinnych związków kryją się w wierzchnich warstwach cebuli, o czym warto pamiętać, kiedy obieramy warzywo.

- Przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami, które powodują stany zapalne i przyczyniają się do chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca – wyjaśnia dietetyczka Gillian Culbertson cytowana przez Health Cleveland Clinic.

Ekspertka tłumaczy, że jednym z wyjątkowych przeciwutleniaczy w cebuli jest kwercetyna, która może szczególnie korzystnie oddziaływać na osoby z zespołem metabolicznym. Dodatkowo zapobiega tworzeniu zakrzepów krwi, obniża ciśnienie tętnicze i normalizuje poziom cholesterolu. Kwercetyna wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, a zgodnie z badaniami może hamować rozwój infekcji spowodowanych m.in. przez E.coli.

Jedz cebulę na zdrowe serce

Cebula jest źródłem aż 25 flawonoidów
Cebula jest źródłem aż 25 flawonoidów © Pixabay

Obecne w cebuli przeciwutleniacze mogą też zapobiegać osteoporozie i spowalniać postępujący z biegiem czasu spadek masy kostnej.

Potężna broń w walce z rakiem

Wraz z innymi warzywami rodziny Allium - porem, czosnkiem czy szczypiorkiem, cebula jest źródłem związków siarkoorganicznych. To właśnie one odpowiadają za pikantny smak, ale też sprawiają, że cebula doprowadza nas do łez.

Badania nad związkami siarki dowodzą ich prozdrowotnego działania – przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, przeciwnowotworowego, przeciwmiażdżycowego, przeciwcukrzycowego i przeciwzakrzepowego. Jedno z niedawno przeprowadzonych badań dowodzi, że spożywanie prawie 16 kg rocznie warzyw z rodziny Allium może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 80 proc.

Inne analizy potwierdzają, że włączenie cebuli na stałe do diety może też zmniejszać ryzyko:

  • raka jajnika,
  • raka żołądka,
  • raka piersi,
  • raka pęcherza moczowego,
  • raka mózgu,
  • raka płuc.

Mimo tak licznych zalet cebula ma też kilka wad. Na jej spożycie powinny uważać osoby z problemami jelitowymi, ponieważ surowa cebula może powodować wzdęcia i nasilać gazy, a także dolegliwości w przebiegu refluksu żołądkowo-jelitowego i chorób zapalnych jelit. Z uwagi na jej działanie żółciopędne ostrożność powinny zachować także ci, którzy borykają się z problemami z wątrobą.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka