Trwa ładowanie...

Chroni przed cukrzycą. Dodany do posiłku przyspieszy utratę kilogramów

Avatar placeholder
08.02.2024 12:52
Jaka przyprawa chroni przed cukrzyca?
Jaka przyprawa chroni przed cukrzyca? (Getty Images)

Nowe badanie sugeruje, że cynamon wiąże się z niższym poziomem cukru we krwi. Wpływ jest szczególnie widoczny u osób ze stanem przedcukrzycowym. Aromatyczna przyprawa chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2.

spis treści

1. Cynamon chroni przed cukrzycą

Nadszedł czas, by urozmaicić swoją dietę cynamonem. W badaniu opublikowanym na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" wzięło udział 18 uczestników z nadwagą lub otyłością, których podzielono na dwie grupy.

Przez pierwsze dwa tygodnie wszyscy uczestnicy stosowali dietę o niskiej zawartości polifenoli, składającą się z węglowodanów prostych i pozbawioną cynamonu. Po tym czasie pierwsza grupa codziennie spożywała suplementy zawierające cynamon, a druga placebo.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kolejne cztery tygodnie naukowcy spędzili na monitorowaniu poziom glukozy uczestników co 15 minut za pomocą urządzeń. Osoby spożywające cynamon miały niższy poziom glukozy we krwi niż osoby, które przyjmowały placebo.

Eksperci niezaangażowani w badanie stwierdzili jednak, że konieczne jest powtórzenie eksperymentów, gdyż placebo (maltodekstryna) może powodować reakcję glikemiczną, co uwydatniło różnice między grupami.

2. Aromatyczna przyprawa o wielu właściwościach

Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, że cynamon ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie..

Wiele wcześniejszych badań powiązało aromatyczną przyprawę z poprawą poziomu cukru we krwi. Raport opublikowany w 2020 roku wykazał, że cynamon spowalnia postęp cukrzycy typu 2 i zwiększa wrażliwość na insulinę.

Składniki zawarte w cynamonie, takie jak flawonoidy i kwas cynamonowy redukują stan zapalny w organizmie. Przyprawa obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów, co poprawia zdrowie serca.

Rozgrzewające właściwości mogą pomóc w poprawie krążenia krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ponadto cynamon zwiększa uczucie sytości, więc szczypta dodana do posiłku może zapobiec podjadaniu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze