Wystarczy już pół łyżki dziennie. Chroni przed alzheimerem, rakiem
Mało który produkt był tak dokładnie zbadany, jak ten zdrowy rodzaj tłuszczu. Nie dość, że wyśmienicie smakuje i poprawia smak potraw, to chroni przed długą listą chorób. Aby zobaczyć efekty, wystarczy jedna łyżka dziennie.
1. Zbija cholesterol i chroni przed rakiem
Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zbić cholesterol LDL, zwany przez wiele osób złym. Co więcej, jej spożywanie zmniejsza stan zapalny, za co odpowiedzialne są przeciwutleniacze takie jak oleokantal.
Stan zapalny sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, dlatego w trosce o zdrowie, warto dodać do diety oliwę z oliwek. Może wówczas chronić przed rozwojem choroby Alzheimera, zapalenia stawów, cukrzycy typu 2 czy otyłości oraz chorób serca, przede wszystkim udaru mózgu.
Ten rodzaj tłuszczu zmniejsza uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, które uważane są za jedną z przyczyn nowotworów. Znajdziemy w niej także witaminę E oraz witaminę K.
2. Recepta na długowieczność
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wskazuje, że osoby mieszkające w krajach śródziemnomorskich, gdzie króluje spożycie oliwy z oliwek, mogą pochwalić się lepszym stanem układu krążenia. Badania przeprowadzone w tym zakresie wykazały, że już nieco więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie może zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca aż o 21 proc.
Inne analizy opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" wykazały, że w ciągu prawie 30 lat obserwacji, uczestnicy badań, którzy spożywali więcej niż pół łyżki stołowej oliwy z oliwek, czyli około 7 g dziennie, mieli niższe:
- o 19 proc. ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny;
- o 19 proc. ryzyko śmierci w wyniku chorób serca;
- o 17 proc. ryzyko zgonu w wyniku nowotworu;
- o 29 proc. prawdopodobieństwo śmierci w wyniku chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Parkinsona;
- 18 proc. ryzyko zgonu w wyniku schorzeń układu oddechowego.
Ekspert z Harvardu lekarz Howard E. LeWine podkreśla, że oliwa oliwie nie równa. Zawsze należy wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia, które oferuje znacznie więcej cennych właściwości niż zwykła, bowiem przetwarza się ją bez użycia temperatury i dodatkowych substancji chemicznych.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl