Trwa ładowanie...

Chroni przed zakrzepicą, zawałem i udarem. Ewa Wachowicz ma go w swoim ogródku

 Kamil S. Sikora
Kamil S. Sikora 30.03.2023 16:56
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi? (East News, Getty Images)

Ewa Wachowicz postanowiła pochwalić się swoimi wiosennymi zbiorami ze swojego ogrodu w mediach społecznościowych. Na zdjęciu pokazała roślinę, którą często wykorzystuje w kuchni. Ta przyprawa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

spis treści

1. Ewa Wachowicz poleca czosnek niedźwiedzi

Ewa Wachowicz cały czas aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, gdzie chętnie dzieli się z fanami szczegółami ze swojego życia prywatnego oraz autorskimi przepisami na zdrowe potrawy i koktajle.

Całkiem niedawno znana polska prezenterka telewizyjna i była Miss Polonia pochwaliła się wiosennymi zbiorami, które udało jej się wyhodować w swoim ogrodzie w Krakowie. Pod zdjęciem opublikowanym na Instagramie umieściła też wpis.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

''Po wczorajszym ataku zimy w Krakowie zaświeciło słońce! Dzień zaczynam od zebrania w ogrodzie czosnku niedźwiedziego! Pamiętajcie, ten dziko rosnący jest pod ochroną! Znacie tę roślinę? Jestem ciekawa jak go wykorzystujecie! Piszcie, komentujcie, a ja przytoczę ciekawe wypowiedzi w moim programie ''Ewa gotuje''. Pięknego dnia'' - czytamy na jej Instagramie.

Wielu fanów Ewy Wachowicz podobne jak ona uwielbia czosnek niedźwiedzi, o czym świadczą liczne komentarze pozostawione pod postem.

''Niedźwiedzie pesto polecam. Idealnie można wykorzystać je do makaronów, sałatek czy grillowanych mięs'' - napisała jedna z internautek.

''Ja jadłam serek pleśniowy z czosnkiem niedźwiedzim w Szwajcarii. Pychota'' - dodała inna.

2. Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do pesto, pasty jajecznej, mięsa, ryby, twarożku, zupy czy sałatki.

Poza walorami smakowymi posiada również prozdrowotne właściwości. Usprawnia procesy trawienne, wpływa korzystnie na prawidłową pracę jelit, a także wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.

Poza tym podnosi odporność naszego organizmu na infekcje, pomaga obniżyć ciśnienie oraz chroni nas przed miażdżycą, zakrzepicą, zawałem serca i udarem mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze