Chwasty, które możesz jeść

Chociaż o właściwościach ziół i przypraw wiemy już bardzo dużo, to wciąż nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile bezcennych właściwości kryją w sobie chwasty. Okazuje się, że wcale nie są takie złe i zostały już docenione w ziołolecznictwie. Następnym razem zanim z uporem maniaka będziesz chciał się ich pozbyć - włącz je do swojego menu! Dlaczego warto - przekonasz się na kolejnych slajdach.
Mniszek lekarski ma lekko gorzki smak, gdy dojrzewa. Jego liście są najsłodsze, gdy są zbierane wczesną wiosną i późną jesienią. Kwiaty rośliny także są jadalne. Cechuje je delikatny słodko-gorzki smak. Co ciekawe, mlecze zawierają więcej beta-karotenu niż marchew. Mniszek jest doskonały jeśli zamierzasz zastosować wiosenne oczyszczanie.W liściach mniszka znajdują się m.in. karotenoidy zwalczające wolne rodniki, witaminy: A (retinol),C, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez i krzem. Z kolei korzeń stosuje jako środek pobudzający czynności wątroby.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa aranha / CC BY

/ 6Lebioda

Lebioda - inaczej komosa jadalna - to dziko rosnąca smaczna roślina. Bogata jest w witaminy A i C, cynk, potas, miedź i magnez. Włączając ją do menu sięgajmy po młode rośliny. Ze starszych zbiera się tylko górne części. Najbardziej wartościowe pod względem składników odżywczych są młode pędy rośliny, starsze są uważane za trujące - należy je sparzyć wrzątkiem przed dodaniem do potrawy.
Młode liście lebiody warto dodawać do sałatek, stare jako dodatek do naleśników, ciast czy zup. Smakuje świetnie w połączeniu z kaszą jęczmienną. Jej nasiona są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, pędy zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka.

/ 6Portulaka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jason Hollinger / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ten trudny do zwalczenia chwast jest bardzo zdrowy dla organizmu człowieka. Liście i łodygi można jeść na surowo oraz dodawać do kanapek, sałatek i zup. Portulaka to bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy A, witaminy C i kwasów tłuszczowych omega-3. Jej zdrowotne właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Herbata z tej rośliny łagodzi dolegliwości związane z układem moczowym. Doskonale oczyszcza krew i pozwala pozbyć się zgagi.

/ 6Pokrzywa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Pokrzywę warto zbierać kiedy nie pada deszcz. Sięgajmy wówczas po jej młode listki. Pokrzywa, dodawana do posiłków poprawia wygląd skóry i włosów oraz pobudza produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Zawiera żelazo, witaminy A, B2, B5, C, E i K oraz kwasy organiczne i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także kwasy fenolowe, flawonoidy i chlorofil.

Ma właściwości moczopędne - wykorzystuje się ją w leczeniu kamicy nerkowej, pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Ułatwia przemianę materii, ale uwaga - wzmaga także apetyt. Jest często wykorzystywana w chorobach przewodu pokarmowego.

/ 6Fioletowa koniczyna

Obraz
© Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

Fioletowa koniczyna zawiera fitoestrogeny, które zapobiegają nowotworom jelita grubego i prostaty. Gotowana w sosie sojowym, nie tylko chroni przed rakiem i stanowi źródło białka, ale nada piękny aromat każdej potrawie. Dodatkowo koniczyna zawiera cenne izoflawonoidy, które skutecznie łagodzą dolegliwości związane z menopauzą takie jak uderzenia gorąca, spadek libido, zaburzenia snu czy nadmierną nerwowość. W medycynie ludowej stosowano ją przy problemach skórnych, zapaleniu pęcherza, a także oskrzeli jako środek wykrztuśny.

/ 6Rukiew wodna

Obraz
© Zdjęcie autorstwa alsen / CC BY

Rukiew wodna rośnie w okolicy strumieni. Jest to chwast, który można z powodzeniem dodać do sałatek, licząc na jego walory smakowe. Zwana inaczej rzeżuchą wodną, zawiera witaminy C, K, E i A. Stanowi również cenne źródło przeciwutleniaczy, wapnia, potasu, żelaza i jodu. Jej liście oczyszczają krew, wzmacniają organizm, poprawiają trawienie. To jednak nie wszystko, bo rukiew włączona do codziennego menu w bardzo szybkim czasie poprawi wygląd skóry i spłyci drobne zmarszczki.

/ 6Bambus

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

W polskich ogrodach nie jest traktowany jako chwast, ale w rzeczywistości jest to rodzaj trawy. Pędy po obraniu i usunięciu twardego miąższu należy naciąć w poprzek włókien. Następnie gotujemy je przynajmniej przez 20 minut w nieosolonej wodzie. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Po przyrządzeniu możemy dodać je do sałatki lub polać sosem. Bambus to doskonałe źródło krzemionki, która skutecznie rozprawi się z cellulitem. W naparze z jego liści znajduje się również mnóstwo błonnika i przeciwutleniaczy.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka