Ciasteczka bananowe
Jak pokazuje ten przepis - zdrowe słodycze naprawdę istnieją! Propozycja bananowych ciasteczek to jeden z przykładów pożywnej przekąski, która nie obarczy nas wyrzutami sumienia. Łakocie te są w 100% naturalne, pełne sycącego błonnika, słodkie i odprężające.
Składniki
- 2 ¼ filiżanki otrąb owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ filiżanki brązowego cukru,
- 1 ¼ filiżanki chudego mleka,
- ¼ filiżanki rodzynek,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 białka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 24 papierowe foremki (ok. 7 cm średnicy).
Sposób przygotowania
Otręby, proszek do pieczenia, cukier i rodzynki wymieszać razem w dużej misce. W drugiej zmiksować mleko, banany, białka i olej. Wsypać do płynnej mieszanki suche składniki i wszystko razem krótko wymieszać, by składniki rozłożyły się równomiernie. Połączyć foremki po dwie i do tak wzmocnionych wkładać ciasto. Piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C.
Komentarz
Banany to bogate źródło tryptofanu, czyli aminokwasu przekształcającego się w hormon szczęścia - serotoninę. Połączone z mlekiem mają działanie antystresowe i nasenne. Jeśli cenisz sobie miłe chwile przy filiżance kawy, bananowe ciasteczka będą dla ciebie idealną propozycją. Przekąska polecana także dzieciom i osobom cierpiącym na zaparcia.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.