Ciasteczka kokosowe
Wegańskie ciasteczka kokosowe to niedrogi i łatwy do wykonania deser, który może przyrządzić nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w kuchni. Ten przepis na deser pozwala ponadto na duże eksperymentowanie, ponieważ wiórki są wymiennym składnikiem i zamiast nich można używać bardziej lubiane przez nas produkty.
W tym artykule:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka oleju,
- 3-4 łyżki cukru,
- 70 dag wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, olejem i wodą. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko dokładnie. Ulep kilkanaście małych kuleczek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najważniejsze, by wiórek było więcej niż samego ciasta. Zamiast wiórek kokosowych można użyć innych substytutów, np. płatki owsiane, orzechy albo rodzynki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.