Wiórki kokosowe - wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Wiórki kokosowe to produkt spożywczy, który znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej głównie kuchni azjatyckiej. Ich zaletą jest wyjątkowy smak. A jak wiórki kokosowe wpływają na zdrowie? Kiedy przynoszą korzyści, a kiedy mogą szkodzić?

Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego.Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego.
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Co to są wiórki kokosowe?

Wiórki kokosowe to małe, cienkie kawałki miąższu kokosowego, które są pozyskiwane z orzecha kokosowego. Są dostępne w różnych formach: świeże, suszone, kandyzowane czy w postaci chipsów.

Rozdrobniony miąższ kokosowy wykorzystuje się w przemyśle, głównie spożywczym (np. do produkcji mleka kokosowego, oleju kokosowego czy słodyczy) oraz w kuchni. Może być spożywany na surowo jako przekąska, dodawany do wielu potraw, tak dań głównych, jak i deserów oraz ciast, tak ich przygotowywania, jak i dekorowania. Można je poddawać obróbce termicznej, zarówno gotować i piec, jak i prażyć.

Wiórki kokosowe - wartości odżywcze, kalorie i indeks glikemiczny

Wiórki kokosowe są bogate w błonnik, minerały, witaminy oraz tłuszcze nasycone. Są produktem wysokokalorycznym. Porcja 100 g dostarcza 657 kcal. W dużej mierze wynika to z bardzo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych.

Wiórki kokosowe zawierają:

  • 67 g tłuszczu,
  • 5,9 g węglowodanów,
  • 5,6 g białka,
  • błonnika pokarmowego, który może pomóc w regulacji procesów trawiennych i poprawie funkcjonowania jelit.
  • minerały, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan,
  • witaminy E i B3.

Co ważne, wysoka zawartość tłuszczu i błonnika pokarmowego oraz niska zawartość węglowodanów sprawia, ze wiórki kokosowe to produkt o niskim indeksie glikemicznym (IG=45).

Wiórki kokosowe - błonnik pokarmowy

Wiórki kokosowe warto wprowadzać do diety ze względu na błonnik pokarmowy, który może pomóc w regulacji trawienia, utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz uczucia sytości i zapobieganiu nadmiernemu spożywaniu kalorii, co może być korzystne dla zdrowia, a także kontroli wagi.

Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożycie wiórków kokosowych może przyczynić się do nadmiernego spożycia kalorii, co z kolei może mieć negatywny wpływ na kontrolę wagi. Nie należy spożywać więcej niż 10-20 g wiórków kokosowych dziennie.

Czy wiórki kokosowe mogą pomóc w kontroli wagi?

Wiórki kokosowe mogą być wartościowym składnikiem diety dla osób, które chcą kontrolować wagę ciała (pod warunkiem, że są spożywane z umiarem, stanowią element zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej).

Ma to związek nie tylko z tym, że zawierają błonnik i są łatwostrawne, przez co mogą stanowić alternatywę dla przekąsek wysokokalorycznych, które zwykle zawierają duże ilości cukru i sztucznych składników. Ich konsumowanie może zaspokoić uczucie sytości i ochoty „na słodkie”, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszaniu ochoty na podjadanie między posiłkami.

Wiórki kokosowe szkodliwe?

Czy wiórki kokosowe są zdrowe? Tak, z uwagi na składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, które mogą przyspieszyć metabolizm i pomóc w spalaniu tłuszczu).

Niemniej nie należy ich jeść zbyt często i w za dużych ilościach z uwagi na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych (94%). Dlaczego? Nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wzrostowi poziomu cholesterolu frakcji LDL i chorobom sercowo-naczyniowym.

Wiórki kokosowe to produkt, na który powinny uważać zwłaszcza osoby zmagające się z hipercholesterolemią i hipertriglicerydemią, zespołem metabolicznym oraz cukrzycą. Warto mieć na uwadze, że niektóre osoby mogą być uczulone na składniki zawarte w kokosie, co może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych lub nietolerancji pokarmowej.

Ponadto nadmierna ilość błonnika może niektórym osobom powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.

Wiórki kokosowe – do czego ich używać?

Wiórki kokosowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Spożywa się je jako przekąskę, a i dodaje do:

  • zup, curry i dań głównych (mięsnych, warzywnych, rybnych),
  • musli, płatków śniadaniowych, owsianki, jaglanki,
  • koktajli, smoothie, jogurtów,
  • sałatek owocowych lub warzywnych,
  • lodów,
  • kisielu, budyniu, puddingu,
  • bułeczek, bagietek,
  • naleśników, omletów,
  • deserów,
  • ciasteczek,
  • muffinek, babeczek,
  • ciast. Popularne ciasto z wiórkami kokosowymi to sernik z wiórkami kokosowymi wewnątrz masy, ale i sernik z wiórkami kokosowymi na wierzchu,
  • domowych słodyczy, takich jak batony, kulki kokosowe, trufle czy praliny (połącz wiórki kokosowe z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak daktyle, orzechy, kakao czy masło orzechowe).

Przepis na szybkie ciasto z wiórkami kokosowymi

Aby upiec ciasto z wiórkami kokosowymi, potrzebne są takie składniki jak:

  • 180 g mąki pszennej (warto zamienić ją na mąkę orkiszową lub eksperymentować z innymi rodzajami mąk),
  • 300 ml mleka,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 50 g cukru (mniej lub więcej, według preferencji i uznania) lub zamiennika (np. ksylitol, erytrol),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Produkty sypkie: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Ciasto wlej do blaszki. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (dłużej bądź krócej, w zależności od piekarnika). I gotowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka