Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasto jabłkowe

Avatar placeholder
Kamila Krocz 05.11.2018 09:18
Ciasto jabłkowe
Ciasto jabłkowe (Zdjęcie autorstwa tpsdave / CC0 1.0)

Ciasto jabłkowe to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Podstawowy produkt, jakim są jabłka, możemy łączyć z różnymi dodatkami, np. bakaliami, innymi owocami, a przez to zmieniać tradycyjny smak szarlotki.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • pół kg mąki,
  • cynamon,
  • proszek do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • orzechy włoskie (ilość według uznania),
  • rodzynki (ilość według uznania),
  • olej roślinny,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jabłka posiekaj lub zetrzyj na tarce. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Blachę posmaruj olejem i bułką tartą. Wyłóż masę na blachę. Jeszcze nieupieczone ciasto posyp cynamonem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze