Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Ciasto jabłkowe
Ciasto jabłkowe to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Podstawowy produkt, jakim są jabłka, możemy łączyć z różnymi dodatkami, np. bakaliami, innymi owocami, a przez to zmieniać tradycyjny smak szarlotki.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- pół kg mąki,
- cynamon,
- proszek do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- orzechy włoskie (ilość według uznania),
- rodzynki (ilość według uznania),
- olej roślinny,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Jabłka posiekaj lub zetrzyj na tarce. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Blachę posmaruj olejem i bułką tartą. Wyłóż masę na blachę. Jeszcze nieupieczone ciasto posyp cynamonem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.