Ciasto kokosowe - rodzaje, składniki, sposób przygotowania
Jeśli ty i twoja rodzina lubicie smak wiórek kokosowych, powinnaś przygotować kokosowy wypiek. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wiórki kokosowe są bogate w białko i powinny być częścią każdej zbilansowanej i zdrowej diety.
1. Ciasto kokosowe - rodzaje
Ciasto kokosowe to bardzo popularny wypiek. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na słodkości z wiórkami kokosowymi. Oczywiście różnią się m.in. składnikami i stopniem trudności. Jakie przepisy na ciasto kokosowego są najpopularniejsze? Polskie gospodynie domowe szczególnie upodobały sobie ciasto kokosowe z budyniem oraz szybkie ciasto kokosowe bez pieczenia.
Na wielu stronach o tematyce kulinarnej znajdziemy wskazówki jak wykonać ciasto kokosowe rafaello, a także ciasto kokosowe bounty. Jeśli szukacie pomysłu na wyśmenity i prosty deser musicie wypróbować nasz przepis.
2. Ciasto kokosowe - składniki
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka oleju (mniejsza),
- 3-4 łyżki cukru (jeśli ktoś nie je cukru, zamiast niego można użyć melasy),
- 70 dag wiórek kokosowych.
3. Ciasto kokosowe - sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta kokosowego wymieszaj ze sobą, a następnie ulep małe kulki. Ważne jest, aby wiórek było więcej niż samego ciasta. Wiórki kokosowe można zastapić rodzynkami, płatkami owsianymi, orzechami. Masa pozwala na przygotowanie około 12-13 kulek. Przygotowane kulki piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.