Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasto kokosowe - rodzaje, składniki, sposób przygotowania

Avatar placeholder
14.04.2021 09:52
Ciasto kokosowe - rodzaje, składniki, sposób przygotowania
Ciasto kokosowe - rodzaje, składniki, sposób przygotowania

Jeśli ty i twoja rodzina lubicie smak wiórek kokosowych, powinnaś przygotować kokosowy wypiek. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wiórki kokosowe są bogate w białko i powinny być częścią każdej zbilansowanej i zdrowej diety.

spis treści

1. Ciasto kokosowe - rodzaje

Ciasto kokosowe to bardzo popularny wypiek. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na słodkości z wiórkami kokosowymi. Oczywiście różnią się m.in. składnikami i stopniem trudności. Jakie przepisy na ciasto kokosowego są najpopularniejsze? Polskie gospodynie domowe szczególnie upodobały sobie ciasto kokosowe z budyniem oraz szybkie ciasto kokosowe bez pieczenia.

Na wielu stronach o tematyce kulinarnej znajdziemy wskazówki jak wykonać ciasto kokosowe rafaello, a także ciasto kokosowe bounty. Jeśli szukacie pomysłu na wyśmenity i prosty deser musicie wypróbować nasz przepis.

2. Ciasto kokosowe - składniki

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka oleju (mniejsza),
  • 3-4 łyżki cukru (jeśli ktoś nie je cukru, zamiast niego można użyć melasy),
  • 70 dag wiórek kokosowych.
Zobacz film: "Ciasto kokosowe. Rafaello bez pieczenia [Skutecznie TV]"
6 sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych w swoich daniach
6 sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych w swoich daniach [6 zdjęć]

Zapach świeżego kokosa zazwyczaj przywodzi nam na myśl wakacje w tropikach. Nic dziwnego, że owoc ten

zobacz galerię

3. Ciasto kokosowe - sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta kokosowego wymieszaj ze sobą, a następnie ulep małe kulki. Ważne jest, aby wiórek było więcej niż samego ciasta. Wiórki kokosowe można zastapić rodzynkami, płatkami owsianymi, orzechami. Masa pozwala na przygotowanie około 12-13 kulek. Przygotowane kulki piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze