Kakao - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, kalorie

Kakao to główny składnik naszego ulubionego smakołyku, czyli czekolady.  Dodajemy je także do ciast albo przygotowujemy smaczny i rozgrzewający napój na jego bazie. Ziarna kakaowca trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Charakterystyczny smak podbił nasze serca, ale czy kakao jest zdrowe?

Kakao - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, kalorieKakao - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, kalorie
Źródło zdjęć: © 123rf
Sylwia Stachura

Co to jest kakao?

Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Są one czyszczone, sortowane, poddawane fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Następnie mieli się je na proszek, który wszyscy znamy jako kakao. Tłuszcz kakaowy, który powstaje w czasie tego procesu to masło kakaowe – główny składnik czekolady oraz surowiec kosmetyczny.

Drzewa kakaowe rosną w Ameryce Południowej. Smak i aromat kakao zależy od tego, z jakiej odmiany kakaowca uzyskano cenny proszek. Wyróżniamy 3 główne odmiany kakao: Criollo (ma najbogatszy smak), Forastero (ma gorzki smak i jest najczęściej wykorzystywane do produkcji czekolady) oraz Tinitario (odmiana, która powstała z połączenia dwóch poprzednich).

Gorzki napój z ziaren kakaowca był ceniony przez Majów i Azteków. Aztekowie pili kakao po posiłku, zanim udali się na sjestę. Majowie przyrządzali napój na ciepło i wzbogacali jego smak przyprawami (wanilią i chili), a do słodzenia używali miodu.

Do Europy kakao trafiło w XVI wieku razem z Hiszpanami, którzy przywieźli je z Ameryki Południowej. Europejczycy udoskonalili recepturę przygotowywania czekolady do picia, ponieważ gorzki smak, który lubili Indianie, nie spotkał się na Starym Kontynencie z taką aprobatą. Do proszku kakaowego zaczęto dodawać więc mleko, śmietankę i cukier – w ten sposób powstał napój, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem.

Właściwości zdrowotne kakao

Ziarna kakaowca są skarbnicą prozdrowotnych substancji. Kakao jest bogate w żelazo, wapń, magnez i fosfor. To właśnie zawartość tych składników sprawia, że czekolada poprawia nam nastrój. Badania wykazały, że braki tych minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u kobiet. Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Poza tym kakao jest bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.

Naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów.

W kakao znajduje się epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu. Badacze z Harvardu odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, bardzo rzadko chorują, nie mają oznak demencji i żyją dłużej. Naukowcy zasługi te przypisują właśnie epikatechinie, która naturalnie występuje też w herbacie oraz winie. Plemię Kuna pije tylko kakao i – zdaniem naukowców – jest to ich recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu (takich jak udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory).

Przeciwutleniacze są też przyjaciółmi naszej skóry. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia skóry. Jeśli więc zależy nam na młodym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao. Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze jest surowe kakao. Do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach bardzo często trafia kakao słabej jakości. Poza tym wyroby czekoladowe są bardziej kaloryczne niż kakao, ponieważ zawierają wiele dodatków, cukru i tłuszczu.

Znane są też pobudzające właściwości kakao. To zasługa kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdzi się więc jako poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie tylko dodaje energii, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.

Zastosowanie kakao w kuchni

Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. Najwięcej wartości ma surowy produkty, który można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru. Kakao instant zawiera bardzo dużo dodatków, dlatego lepiej samodzielnie przygotować pyszny napój.

Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia warto wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy.

Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do dań wytrawnych – gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.

Ile kalorii ma kakao?

W 100 gramach kakao znaleźć można około 227 kalorii.

Wartości odżywcze kakao w proszku

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja, 3 czubate łyżeczki)
Wartość energetyczna398 kcal111 kcal
Białko6,67 g1,87 g
Węglowodany83,7 g23,4 g
Cukier65,6 g18,35 g
Błonnik3,70 g1,04 g
Tłuszcz4,00 g1,12 g
Tłuszcze nasycone2,38 g0,67 g
Tłuszcze jednonienasycone1,33 g0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone0,11 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,20 mg0,06 mg
Równoważnik folianów6,00 µg1,68 µg
Witamina B1 - tiamina0,10 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,57 mg0,16 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,59 mg0,16 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,89 mg0,25 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,11 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg1,68 µg
Witamina B4 - cholina33,1 mg9,27 mg
Witamina B12 - kobalamina0,35 µg0,10 µg
Witamina A4,00 i.u.1,12 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE0,28 µg RAE
Retinol1,00 µg0,28 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna5,00 µg1,40 µg
Witamina E0,19 mg0,05 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,90 µg0,25 µg
Wapń133 mg37,2 mg
Żelazo1,19 mg0,33 mg
Magnez83,0 mg23,2 mg
Fosfor315 mg88,2 mg
Potas712 mg199 mg
Sód504 mg141 mg
Cynk1,46 mg0,41 mg
Miedź0,29 mg0,08 mg
Mangan0,27 mg0,08 mg
Selen5,00 µg1,40 µg
Woda1,50 g0,42 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka