Placek z jabłkami - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Nie każde ciasto jest bombą pustych kalorii. Wystarczy zamienić kilka składników na mniej przetworzone i taki owocowy deser nabiera wartości odżywczej. Placek z jabłkami wykonany z mąki żytniej wzbogaca dietę w witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Placek z jabłkami zawiera wiele węglowodanów dodających energii i zwiększających wytrzymałość.
W tym artykule:
Placek z jabłkami - składniki
Placek z jabłkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem. Do jego przygotowania będą potrzebne:
- 3 średnie jabłka,
- 3 białka,
- 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału,
- 1/2 szklanki fruktozy,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Placek z jabłkami - sposób przygotowania
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm. Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli, dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki i cynamon.
Co się stanie gdy każdego dnia będziesz jeść zielone jabłko na pusty żołądek?
Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie łyżką. Całość przełożyć do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-200º, ok. 1 godziny. Przed wyjęciem ciasto z jabłkami należy sprawdzić, czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
Placek z jabłkami - wartości odżywcze
Placek z jabłkami jest nie tylko smaczny ale i zdrowy. Mąka żytnia, co ważne szczególnie dla kobiet poprawia wzrost włosów i paznokci a pachnący cynamon to nie tylko aromatyczny dodatek. Przyprawa ta reguluje poziom cukru we krwi oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu. Medycyna ludowa poleca napary z cynamonu jako lek na bóle menstruacyjne.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.