Cieciorka - właściwości, przepisy. Jak zrobić hummus z ciecierzycy?
Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu, ponieważ ma ona doskonały wpływ na nasz organizm i posiada wyjątkowe właściwości.
1. Charakterystyka cieciorki
Cieciorka ma niestandardowy wygląd. Ziarna cieciorki są jasno pomarańczowe i mają dziwny kształt przypominający orzeszki. Cieciorka ma dosyć delikatny oraz słodki smak, który może przypominać smak orzechów. Zastosowanie cieciorki w kuchni może być bardzo wszechstronne - można z niej stworzyć zupy, gulasze, sałatki, a także dania jednogarnkowe.
2. Odżywcze i lecznicze właściwości cieciorki
Cieciorka zawiera bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Cieciorka zawiera witaminy z grupy B, takie jak witamina B9 oraz B6, a także mikroelementy takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Innym ważnym składnikiem odżywczym cieciorki jest potas. W celach leczniczych wykorzystuje się ziarna oraz liście cieciorki.
Według wielu osób cieciorka ma działanie przeciwbólowe, takie jak łagodzenie bólów głowy oraz bólów gardła. Wspomaganie procesów trawienia układu pokarmowego w postaci spożywania naparu z liści ciecierzycy również jest popularne. Okłady z liści cieciorki mogą nam pomóc w przypadku zwichnięcia, a spożywanie ciecierzycy dobrze wpływa na odporność naszego organizmu, ponieważ uzupełnia niedobory witamin lub minerałów.
Cieciorka ma dużą zawartość cynku oraz witaminy B6 w cieciorce pozytywnie wpływa na stan naszej skóry oraz włosów, a bogactwo kwasów nienasyconych pomoże nam obniżyć poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, który przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu sercowego, takich jak miażdżyca. Jednocześnie nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w cieciorce pomogą odbudować poziom cholesterolu HDL, który zapewni nam dodatkową ochronę przed zawałem lub miażdżycą.
3. Przepisy na dania
Istnieje wiele przepisów na cieciorkę. Najpopularniejsze przepisy na cieciorkę to sałatki, dania na ciepło, a także pasty do smarowania. Poniżej znajdziecie przepisy na cieciorkę: sałatka z ciecierzycy i pomidorów, a także cholay.
3.1. Cieciorka - sałatka z ciecierzycy i pomidorów
Aby wykonać dobrą i pełną wartości odżywczych sałatkę z cieciorki oraz pomidorów i czerwonej cebuli, należy w dużym naczyniu zmieszać następujące produkty:
- Cieciorka, jedna puszka
- Posiekana natka pietruszki
- Jedną posiekaną cebulę czerwoną
- Dwa ząbki czosnku zgniecione lub drobno starte
- Dwa posiekane pomidory
- Sól, pieprz i zioła prowansalskie
- Trzy łyżki oliwy z oliwek
- Jedna łyżka soku z cytryny.
Po dokładnym zmieszaniu produktów, całość wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Uzyskujemy pyszną i zdrową sałatkę z cieciorki pełną składników odżywczych.
3.2. Hummus z ciecierzycy
Hummus to bardzo popularna potrawa na Bliskim Wschodzie. Wywodzi się z Egiptu i Lewantu. Do przyrządzenia hummusu z ciecierzycy będziemy potrzebować:
- około 400 g ciecierzycy
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 4-5 łyżek tahini
- łyżka oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
Odsączamy ugotowaną ciecierzycę, następnie dodajemy kilka łyżek wody z gotowania i miksujemy. Podczas rozdrabniania dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, oliwę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji podczas miksowania należy dodać trochę wody, która została nam z gotowania.
3.3. Cieciorka - cholay
Potrawa cholay to inaczej ciecierzyca w curry, potrawa wywodząca się z Indii.
- Do wykonania tej potrawy, potrzebować będziemy 500 ml wody
- Jedną torebkę herbaty
- Jeden liść laurowy
- Cieciorka, dwie puszki
- Dwie łyżki oleju
- Jedna cebula drobno posiekana
- Trzy posiekane pomidory
- Jeden rozgnieciony lub starty ząbek czosnku
- Jedna łyżeczka świeżego imbiru
- Jedna łyżeczka kurkumy
- Sól i pieprz
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy torebkę herbaty i doprowadzamy o wrzenia. Do wody wkładamy pół szklanki cieciorki i wyciągamy herbatę. Po podgrzaniu cieciorkę odcedzamy ją i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy cebulę na oleju i dorzucamy ciecierzycę wraz z pomidorem. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około pięć minut. Podawać z ryżem lub tostami.