- dr Anna Brinken
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Dlatego też warto wprowadzić i spopularyzować te rodzaje, które są mniej znane, a jednak wartością odżywczą nie ustępują warzywom, które na co dzień goszczą na naszych stołach. Wiele z tych gatunków, np. pasternak, bardzo często pojawiało się na stołach dawnej Polski, wchodząc w skład mnóstwa tradycyjnych potraw, do których obecnie chętnie wracamy. Przedstawiamy listę 10 warzyw, z których przygotujesz pyszną zupę.
Pasternak
Do XVIII wieku pasternak był jednym z podstawowych warzyw jadalnych w Polsce. Był to czas, kiedy nieznane były jeszcze ziemniaki, marchew czy buraki, dlatego zupy przygotowywano głównie na bazie pasternaku. Dlaczego warto włączyć tę roślinę do diety? Pasternak zawiera ksantotoksynę oraz bergapten – związki, które wpływają na produkcję melaniny (barwnika skóry) w organizmie i które wykorzystuje się do leczenia przewlekłych chorób skóry – łuszczycy i bielactwa nabytego. Ponadto wyciąg z pasternaka działa kojąco na system nerwowy i reguluje procesy trawienne. W roślinie tej odnajdziemy pokłady witamin B1, B2 i C
Zobacz więcej:
Dynia makaronowa
Nieznana powszechnie dynia makaronowa cieszy się ostatnio w Polsce coraz większą popularnością. Warzywo to, nazywane jarzynowym makaronem, jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza prowitaminy A (beta-karotenu) oraz witaminy E. Zupa z dyni makaronowej jest jak balsam na schorowane jelita. W szczególności polecana jest osobom z nieżytem przewodu pokarmowego, zmagającym się z zaparciami czy dolegliwościami wątroby. Lecznictwo ludowe od wieków uznaje dynię za środek moczopędny, żółciopędny, a przede wszystkim – przeciwrobaczny. Włączenie dyni do diety ułatwi nam pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego m.in. tasiemców, owsików i glist.
Brukselka
Do przygotowania zupy krem doskonale nada się brukselka. Cenimy to warzywo nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również lecznicze – badania wykazały właściwości antynowotworowe brukselki, a to za sprawą zawartego w niej sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który może uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc, żołądka oraz jelita grubego. Zupa z brukselki to doskonałe danie dla przyszłych mam, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz innych niezbędnych dla rozwoju matki i dziecka składników: żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz witamin: C, E, K i prowitaminy A.
Zobacz więcej:
Bakłażan
Osoby dbające o linię powinny spróbować zupy z bakłażana. Nazywany także oberżyną, gruszką miłosną lub jajkiem krzewiastym, bakłażan, jest prastarą rośliną uprawną Indii. Owoce oberżyny są niskokaloryczne. Zawierają ok. 1 proc. białka, ok. 4 proc. cukrów, 2,5 mg błonnika oraz niewiele (ok. 0,1 proc.) tłuszczu. Wśród licznych związków mineralnych, w bakłażanie przeważają związki potasu, a wśród witamin – B1, B2, C, PP oraz prowitamina A. Potas wzmacnia pracę serca i ułatwia wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę i inne schorzenia układu krążenia.
Cukinia
Cukinia im jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Możemy ją jeść na surowo, smażyć, upiec, ale także doskonale nadaje się do przygotowania zupy-kremu. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, warzywo to należy do grupy 20 najczęściej uprawianych w naszym kraju. Za co cenimy cukinię? To źródło witamin: B1, C, K i PP oraz prowitaminy A. W warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia reguluje procesy trawienia oraz świetnie odkwasza organizm, stąd też polecana jest osobom z nadkwasowością.
Zobacz także:
Kapusta włoska
Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, a na ten wizerunek składają się tradycyjne polskie potrawy, które z niej gotujemy, jak chociażby gołąbki czy bigos. Ale główki kapusty włoskiej nadają się także do przyrządzenia zupy i w tej wersji jest ona najbezpieczniejsza dla naszego żołądka. Kapusta leczy choroby stawów, zapobiega obrzękom i anemii, pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, a ponadto podnosi odporność. W kapuście odnajdziemy tyle witaminy C, co w soku z cytryny (30-36 mg w 100 g), ponadto zawiera ona witaminy z grupy B, witaminy E, K, prowitaminę A, rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
Kalafior
Zupa kalafiorowa to doskonałe danie na chłodne dni. Kalafior to krewny kapusty, a dzięki zawartości sulforanu – substancji mającej moc zapobiegania niektórym odmianom raka, polecany jest w diecie antynowotworowej. Sulforan utrudnia bowiem rozmnażanie komórek nowotworowych i zapobiega przerzutom. Ten pochodzący z warzyw jest pięć razy bardziej przyswajalny przez organizm niż ten z suplementów. Białe różyczki kalafiora to znakomity nutrikosmetyk – świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się skóry. Kalafior zawiera całą masę antyoksydantów, prowitaminę A i witaminę C. To także źródło wapnia, żelaza, potasu, cynku, a nawet fluoru.
Zobacz więcej:
Bataty
Słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach znacznie rzadziej niż te tradycyjne. Tymczasem pod względem wartości odżywczych i właściwości leczniczych, znacznie je przewyższają. Dlaczego warto przygotować zupę z batatów? Warzywo to jest źródłem karotenoidów, w tym między innymi poprawiającej wzrok luteiny. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) poleca włączenie batatów do diety diabetyków, ponieważ zawierają one węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które wolniej się wchłaniają, tym samym nie podnoszą aż tak bardzo poziomu cukru we krwi. Zupa z batatów to zatem samo zdrowie!
Jarmuż
W Polsce jarmuż wciąż częściej służy głównie do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. A szkoda, bo można z niego przygotować dobrą zupę. Sezon na to warzywo rozpoczyna się jesienią i trwa przez całą zimę. Czy jarmuż zadowoli nas nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i zaspokoi potrzeby zdrowotne organizmu? Okazuje się, że roślina ta chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy – zawarte w niej związki niszczą bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, w tym np. zapalenia błony śluzowej żołądka.
Zobacz także:
Por
Por początkowo uznawany był za pokarm dla niższych warstw społecznych, ponieważ był łatwo dostępny i tani. Jednak za sprawą włoskich kucharzy zyskał popularność jako smaczny dodatek nawet do wykwintnych dań. Nadal niewielu przyrządza z niego zupę. Tymczasem zupa porowa jest dietetyczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Por polecany jest w dietach leczniczych i odchudzających. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C, E i K. To także źródło kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, manganu i magnezu. Zupa porowa to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe danie, które na pewno rozgrzeje cię zimą.