10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Dlatego też warto wprowadzić i spopularyzować te rodzaje, które są mniej znane, a jednak wartością odżywczą nie ustępują warzywom, które na co dzień goszczą na naszych stołach. Wiele z tych gatunków, np. pasternak, bardzo często pojawiało się na stołach dawnej Polski, wchodząc w skład mnóstwa tradycyjnych potraw, do których obecnie chętnie wracamy. Przedstawiamy listę 10 warzyw, z których przygotujesz pyszną zupę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 10Pasternak

Do XVIII wieku pasternak był jednym z podstawowych warzyw jadalnych w Polsce. Był to czas, kiedy nieznane były jeszcze ziemniaki, marchew czy buraki, dlatego zupy przygotowywano głównie na bazie pasternaku. Dlaczego warto włączyć tę roślinę do diety? Pasternak zawiera ksantotoksynę oraz bergapten – związki, które wpływają na produkcję melaniny (barwnika skóry) w organizmie i które wykorzystuje się do leczenia przewlekłych chorób skóry – łuszczycy i bielactwa nabytego. Ponadto wyciąg z pasternaka działa kojąco na system nerwowy i reguluje procesy trawienne. W roślinie tej odnajdziemy pokłady witamin B1, B2 i C

Zobacz więcej:

/ 10Dynia makaronowa

Obraz
© Źródło: 123RF

Nieznana powszechnie dynia makaronowa cieszy się ostatnio w Polsce coraz większą popularnością. Warzywo to, nazywane jarzynowym makaronem, jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza prowitaminy A (beta-karotenu) oraz witaminy E. Zupa z dyni makaronowej jest jak balsam na schorowane jelita. W szczególności polecana jest osobom z nieżytem przewodu pokarmowego, zmagającym się z zaparciami czy dolegliwościami wątroby. Lecznictwo ludowe od wieków uznaje dynię za środek moczopędny, żółciopędny, a przede wszystkim – przeciwrobaczny. Włączenie dyni do diety ułatwi nam pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego m.in. tasiemców, owsików i glist.

/ 10Brukselka

Obraz
© Źródło: 123RF

Do przygotowania zupy krem doskonale nada się brukselka. Cenimy to warzywo nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również lecznicze – badania wykazały właściwości antynowotworowe brukselki, a to za sprawą zawartego w niej sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który może uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc, żołądka oraz jelita grubego. Zupa z brukselki to doskonałe danie dla przyszłych mam, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz innych niezbędnych dla rozwoju matki i dziecka składników: żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz witamin: C, E, K i prowitaminy A.

Zobacz więcej:

/ 10Bakłażan

Obraz
© Źródło: 123RF

Osoby dbające o linię powinny spróbować zupy z bakłażana. Nazywany także oberżyną, gruszką miłosną lub jajkiem krzewiastym, bakłażan, jest prastarą rośliną uprawną Indii. Owoce oberżyny są niskokaloryczne. Zawierają ok. 1 proc. białka, ok. 4 proc. cukrów, 2,5 mg błonnika oraz niewiele (ok. 0,1 proc.) tłuszczu. Wśród licznych związków mineralnych, w bakłażanie przeważają związki potasu, a wśród witamin – B1, B2, C, PP oraz prowitamina A. Potas wzmacnia pracę serca i ułatwia wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę i inne schorzenia układu krążenia.

/ 10Cukinia

Obraz
© Źródło: 123RF

Cukinia im jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Możemy ją jeść na surowo, smażyć, upiec, ale także doskonale nadaje się do przygotowania zupy-kremu. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, warzywo to należy do grupy 20 najczęściej uprawianych w naszym kraju. Za co cenimy cukinię? To źródło witamin: B1, C, K i PP oraz prowitaminy A. W warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia reguluje procesy trawienia oraz świetnie odkwasza organizm, stąd też polecana jest osobom z nadkwasowością.

Zobacz także:

/ 10Kapusta włoska

Obraz
© Źródło: 123RF

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, a na ten wizerunek składają się tradycyjne polskie potrawy, które z niej gotujemy, jak chociażby gołąbki czy bigos. Ale główki kapusty włoskiej nadają się także do przyrządzenia zupy i w tej wersji jest ona najbezpieczniejsza dla naszego żołądka. Kapusta leczy choroby stawów, zapobiega obrzękom i anemii, pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, a ponadto podnosi odporność. W kapuście odnajdziemy tyle witaminy C, co w soku z cytryny (30-36 mg w 100 g), ponadto zawiera ona witaminy z grupy B, witaminy E, K, prowitaminę A, rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

/ 10Kalafior

Obraz
© Źródło: 123RF

Zupa kalafiorowa to doskonałe danie na chłodne dni. Kalafior to krewny kapusty, a dzięki zawartości sulforanu – substancji mającej moc zapobiegania niektórym odmianom raka, polecany jest w diecie antynowotworowej. Sulforan utrudnia bowiem rozmnażanie komórek nowotworowych i zapobiega przerzutom. Ten pochodzący z warzyw jest pięć razy bardziej przyswajalny przez organizm niż ten z suplementów. Białe różyczki kalafiora to znakomity nutrikosmetyk – świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się skóry. Kalafior zawiera całą masę antyoksydantów, prowitaminę A i witaminę C. To także źródło wapnia, żelaza, potasu, cynku, a nawet fluoru.

Zobacz więcej:

/ 10Bataty

Obraz
© Źródło: 123RF

Słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach znacznie rzadziej niż te tradycyjne. Tymczasem pod względem wartości odżywczych i właściwości leczniczych, znacznie je przewyższają. Dlaczego warto przygotować zupę z batatów? Warzywo to jest źródłem karotenoidów, w tym między innymi poprawiającej wzrok luteiny. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) poleca włączenie batatów do diety diabetyków, ponieważ zawierają one węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które wolniej się wchłaniają, tym samym nie podnoszą aż tak bardzo poziomu cukru we krwi. Zupa z batatów to zatem samo zdrowie!

/ 10Jarmuż

Obraz
© Źródło: 123RF

W Polsce jarmuż wciąż częściej służy głównie do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. A szkoda, bo można z niego przygotować dobrą zupę. Sezon na to warzywo rozpoczyna się jesienią i trwa przez całą zimę. Czy jarmuż zadowoli nas nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i zaspokoi potrzeby zdrowotne organizmu? Okazuje się, że roślina ta chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy – zawarte w niej związki niszczą bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, w tym np. zapalenia błony śluzowej żołądka.

Zobacz także:

10 / 10Por

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Por początkowo uznawany był za pokarm dla niższych warstw społecznych, ponieważ był łatwo dostępny i tani. Jednak za sprawą włoskich kucharzy zyskał popularność jako smaczny dodatek nawet do wykwintnych dań. Nadal niewielu przyrządza z niego zupę. Tymczasem zupa porowa jest dietetyczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Por polecany jest w dietach leczniczych i odchudzających. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C, E i K. To także źródło kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, manganu i magnezu. Zupa porowa to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe danie, które na pewno rozgrzeje cię zimą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka