Trwa ładowanie...

Jakich produktów nie można ze sobą łączyć? Ciekawostki i mity dietetyczne

Jakich produktów nie powinno się ze sobą łączyć, aby dieta była prawidłowo skomponowana?
Jakich produktów nie powinno się ze sobą łączyć, aby dieta była prawidłowo skomponowana? (https://zyjnaturalnie.pl/)

Jakich produktów nie powinno się ze sobą łączyć, aby dieta była prawidłowo skomponowana? Podstawą zdrowego żywienia jest zbilansowana dieta zawierająca warzywa, nabiał, ryby, oleje roślinne, białe mięso, produkty pełnoziarniste oraz owoce. Oparte na nich menu dostarcza organizmowi witamin, składników mineralnych, białek, tłuszczy i węglowodanów. Istnieją jednak produkty, których nie powinno się ze sobą łączyć w jednym posiłku. To nie tylko osławione połączenie ogórka i pomidora, ale także wiele innych. Czy słusznie obawiamy się mieszania niektórych smaków?

spis treści

1. Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?

Niestety łącząc niektóre produkty, tracimy ich cenne składniki lub wpływamy negatywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego unikaj poniższych zestawień w jednym daniu (przyjmuje się, że zanim zjesz drugi produkt z pary, powinna minąć minimum jedna godzina).

1.1. Jakich warzyw i owoców nie należy łączyć?

pomidor + świeży ogórek → tracisz witaminę C. Witamina ta odpowiedzialna jest za podniesienie poziomu odporności, uczestniczy w produkcji kolagenu i chroni nas przed zbyt szybkim starzeniem się. W witaminę C bogate są m.in. pomidory, natka pietruszki, papryka. Jeśli któryś z tych składników połączysz w sałatce z ogórkiem, pozbawisz jej witaminy C (odpowiedzialny jest za to enzym zawarty w ogórku – askorbinaza). Jest jednak na to rozwiązanie. Wystarczy skropić kanapkę lub sałatkę sokiem z cytryny, aby uzupełnić witaminę C w danej potrawie. Można także do posiłku wypić domowej roboty lemoniadę.

Zobacz film: "Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz"

1.2. Z czym nie łączyć czarnej herbaty?

herbata + cytryna → w liściach herbaty zawarty jest glin, który w połączeniu z cytryną tworzy cytrynian glinu. Związek ten odkłada się w mózgu i może przyczyniać się m.in. do choroby Alzheimera. Jeśli lubisz herbatę z cytryną, przed wrzuceniem plasterka do kubka wyjmij z niego torebkę lub usuń wszystkie liście.

czarna herbata + mleko → to połączenie jest popularne w niektórych krajach Europy i Azji. Czarna herbata zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty), które to mają znaczenie w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Dodanie do niej mleka sprawia, że herbata traci swoje cenne właściwości, ponieważ białka mleka wiążą się z antyoksydantami i uniemożliwiają im wchłonięcie się. Dodatkowo zawarta w herbacie kofeina uniemożliwia wchłanianie się wapnia z mleka.

czarna herbata + ciasto drożdżowe → tracisz witaminę B1. Witamina ta poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Obfitują w nią m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowina, groch, fasola, drożdże, orzechy. Jeśli jednak którykolwiek z tych produktów (zwłaszcza ciasto drożdżowe) popijesz czarną herbatą, pozbawisz go witaminy. Herbata zawiera bowiem garbniki, które niszczą tę witaminę.

Kawa/herbata + nabiał → tracisz wapń. W kawie i herbacie występuje kwas szczawiowy, który łączy się z wapniem występującym w mleku, jogurcie czy serze. Wapń zostaje związany i nie może już być wykorzystany przez organizm.

1.3. Pozostałe ciekawostki dietetyczne - czego jeszcze nie można łączyć?

Ziemniaki + jajko → tracisz wapń. Wapń jest niezbędny, aby mieć zdrowe kości i zęby, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni (również serca), pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia. Źródłem wapnia jest nabiał (mleko i jego przetwory, jaja). Jajek nie powinno się podawać z ziemniakami, ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany. Substancja ta hamuje przyswajanie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajach.

Żyj naturalnie
Żyj naturalnie

Dżem + białe pieczywo → białe pieczywo zawiera węglowodany proste, które powodują szybki i nagły wzrost cukru we krwi. Smarowanie białego pieczywa słodką konfiturą lub dżemem przyczynia się do nagłego skoku stężenia cukru w organizmie. Jest to niekorzystne, ponieważ gdy szybko rośnie poziom cukru we krwi, organizm musi pracować na pełnych obrotach. Obciążamy tym sposobem swoją trzustkę, zmuszając ją do nagłego wyrzutu insuliny w celu wyrównania poziomu cukru.

1.4. Z czym nie łączyć mięsa?

Czerwone mięso + czerwone wino → tracisz żelazo. Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu, pozytywnie wpływa na kondycję. Bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso (również dziczyzna). Wydawać by się mogło, że mięso z czerwonym winem to idealne zestawienie. Niestety trunek ten zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.

Ryby morskie + warzywa krzyżowe → tracisz jod. Jodu potrzebuje przede wszystkim tarczyca, ale wpływa on również pozytywnie na sprawność umysłową, skórę, włosy, paznokcie. Dobrym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie: dorsz, łosoś, śledź. Jednak nie należy ich łączyć z warzywami takimi jak kalafior, brukselka, kapusta, brokuły. Warzywa te zawierają triglikozydy – substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie jodu.

Olej + ryby → ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, których działanie mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajdziemy w olejach słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6 posiadają korzystne właściwości dla naszego organizmu: odżywiają skórę, włosy i paznokcie, jednak smażenie ryb powoduje redukcję korzystnego działania kwasów tłuszczowych omega-3.

Żółty ser + wędlina → tracisz cynk. Cynk pozytywnie wpływa na naszą odporność, płodność, pamięć i wzrok. Znajdziemy go w mięsie, wędlinach, pestkach dyni, orzechach, roślinach strączkowych. Jeśli jednak dodamy do posiłku żółty ser, zawarty w serze fosfor mocno ograniczy wchłanianie cynku.

Na powyższych przykładach widać, jak ważne jest odpowiednie komponowanie poszczególnych posiłków. Niektóre połączenia mogą być dla naszego organizmu bardzo niekorzystne, dlatego warto zapamiętać, że tych produktów nie warto ze sobą łączyć lub przynajmniej znacznie ograniczyć ich wspólne spożycie.

Więcej tekstów na temat zdrowego trybu życia można znaleźć w dwumiesięczniku "Żyj naturalnie".

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze