Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?
Cukier i substancje słodzące to stały element naszej rzeczywistości. O tym, jak trudno mu się oprzeć wie każdy, kto kiedykolwiek próbował zrezygnować ze słodyczy. Oto dlaczego tak się dzieje.
1. Niebezpieczne uzależnienie
Wszechobecny cukier szkodzi każdemu. Może być przyczyną takich dolegliwości jak otyłość czy cukrzyca typu drugiego. U dzieci odpowiedzialny jest za występowanie próchnicy, ale sieje zniszczenie również w jamach ustnych osób dorosłych.
Naukowcy z Western University w Kanadzie sugerują, że nasze nawyki żywieniowe mogą również zmieniać mózg. Naukowcy zauważają, że "paliwem" naszych organizmów jest właśnie cukier, a dokładnie glukoza. Sama nazwa glukozy pochodzi od greckiego słowa "glukos", które oznacza "słodki". Wszystkie komórki funkcjonują dzięki energii z glukozy.
2. Dopamina nagrodą za słodycz
Kanadyjscy naukowcy przypominają, że nasi dalecy ewolucyjni przodkowie byli padlinożercami. Oznacza to, że pożywienie, które miało gorzki lub kwaśny smak, było dla nich śmiertelnym zagrożeniem.
Większe szanse na przetrwanie miały więc osobniki, u których wykształcił się system neurologiczny, który niejako "nagradzał" jego właściciela za dostarczanie słodkiego smaku. Tak też się dzieje u ludzi. Kiedy dostarczamy naszemu ciału glukozy, organizm zaczyna produkować do mózgu dopaminę – związek chemiczny odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności. Dzięki temu człowiek dąży do jak najszybszego powtórzenia czynności, która spowodowała uwolnienie dopaminy.
Problem w tym, że rzeczywistość, w której żyje człowiek, zmieniła się szybciej niż jego organizm. Naukowcy zauważają, że dzisiaj słodycze dostępne są niemal wszędzie. Człowiek je ma dosłownie na wyciągnięcie ręki, ale nasz mózg funkcjonuje niemal identycznie, jak u naszych przodków, co powoduje nadmierną chęć pochłaniania słodyczy.
3. Neuroplastyczność mózgu
Lekarze przypominają, że mózg stale się zmienia i modeluje. Neurolodzy nazywają taką umiejętność neuroplastycznością mózgu. Zmiany zachodzące w neuronach mogą również dotyczyć tzw. systemu nagradzania, czyli funkcji odpowiedzialnej za produkcję dopaminy.
Jeśli często jemy pożywienie bogate w cukier, nasz organizm przyzwyczaja się do tego. Powstaje zakres tolerancji na pewną dawkę cukru. To dlatego organizm domaga się go coraz więcej.
Okazuje się, że system nagradzania organizmu może odgrywać swoją rolę również w innych sytuacjach. Badania przeprowadzone na szczurach pokazały, że organizm na diecie bogatej w cukier może mieć problemy z podejmowaniem decyzji, łatwiej będzie ulegał pokusom, a także pojawią się u niego problemy z zapamiętywaniem przestrzennym.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w zdrowej diecie cukier stanowił mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl