Dlaczego warto jeść czerwoną cebulę? Naukowcy to sprawdzili
Ta wszechstronna roślina to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Ale właściwie dlaczego tak jest? Przeczytaj, skąd wzięła się sława cebuli, jako zdrowego warzywa, a zwłaszcza jej łagodniejszej, czerwonej odmiany.
Czerwone i żółte cebule to jedne z najlepszych naturalnych źródeł kwercetyny, flawonoidów szczególnie skutecznie zwalczających wolne rodniki. Oprócz właściwości przeciwutleniających, kwercetyna pomaga w walce z rakiem, działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i ma właściwości przeciwzapalne.
Wykazała obiecujące możliwości zapobiegania polipom jelita, blokowania wirusów nieżytu nosa, łuszczycy i hamowania rozwoju wirusów, w tym wirusa Herpes simplex, który powoduje opryszczkę.
Ekologiczne warzywa i owoce
Oprócz kwercetyny czerwona cebula zapewnia źródło allicyny. Jest to silny prozdrowotny związek chemiczny, który powstaje po uszkodzeniu tkanek niektórych roślin, czyli wydobywa się np. przy krojeniu i siekaniu rośliny.
Allicyna wspomaga dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego, bierze udział w zapobieganiu i leczeniu raka i zmniejsza wysokie ciśnienie krwi. Stwierdzono także, że może być pomocna dla osób z łupieżem, ze względu na jej właściwości przeciwgrzybiczne.
Antyrakowa moc
Cebula to także silna broń w walce z rakiem.
Naukowcy z Włoch i Szwajcarii przeprowadzili w tym temacie pogłębione analizy. By udowodnić antyrakowe działanie cebuli, podzielili badanych na dwie grupy: pierwsza regularnie spożywała to warzywo, druga od niego stroniła.
Badacze udowodnili, że spożywanie tylko jednej cebuli dziennie przez tydzień prowadziło do zmniejszenia ryzyka nowotworzenia. Potwierdzono również, że dłuższe spożywanie cebuli chroni przed rakiem jamy ustnej, gardła, nerek i jajników oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego aż o 50 proc.
Chrom – przeciwdziała oporności na insulinę
Cebula jest bogatym źródłem chromu, pierwiastka śladowego, który bierze udział w kontrolowaniu poziomu glukozy. To ważna wiadomość dla tych, którzy cierpią z powodu oporności na insulinę.
Zbyt rzadkie spożywanie pokarmów bogatych w chrom, takich jak cebula, może prowadzić do insulinooporności i zachwianego poziomu cukru we krwi, co może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Ponadto niedobór chromu może utrudniać proces odchudzania, a nawet powodować wzrost wagi.
Niski indeks glikemiczny – cukier i tłuszcz pod kontrolą
Cebula jest zaliczana do żywności o niskim indeksie glikemicznym (IG), który wynosi 10. Indeks glikemiczny pokarmów zawierających węglowodany szacuje się na podstawie tego, jak szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Pokarmy są oceniane od 0 do 100, a im wyższy wskaźnik, tym szybciej jedzenie wytwarza energię i powoduje skok glukozy we krwi.
Wybierając żywność o niskim indeksie glikemicznym, jak np. czerwona cebula, można kontrolować poziom cukru we krwi i insuliny, co z kolei spowoduje, że organizm będzie mniej skłonny do odkładania tłuszczu. Badania wskazują również, że stabilny poziom insuliny może przyczynić się do wolniejszego starzenia się, niższego ciśnienia krwi i poprawy poziomu cholesterolu.