Co jeść, a czego unikać, aby cieszyć się skórą bez niedoskonałości
1 z 8Mleko a trądzik
Jednym z produktów, któremu przypisuje się negatywny wpływ na stan cery, jest mleko krowie i jego przetwory. Dlaczego tak się dzieje? Czynników mających na to wpływ jest kilka, z czego najważniejszy to IGF-1, czyli insulinopodobny czynnik wzrostu 1. Wykazuje on działanie zbliżone do insuliny. Od okresu dojrzewania aż do 40. roku życia utrzymuje się jego wysokie stężenie w organizmie, potem zaczyna ono samoistnie spadać.
IGF-1 jest odpowiedzialny za problemy z trądzikiem, ponieważ pobudza wzrost keranocytów i pracę gruczołów łojowych. Nabiał uruchamia wydzielanie insuliny, ta z kolei czynnika wzrostu oraz androgenów. Nadmiar tych ostatnich, zwiększa produkcję łoju, co sprzyja przyciąganiu bakterii i powstawaniu stanów zapalnych.