Co jeść, aby mieć dobry wzrok?
Jeden kubek szpinaku zawiera 20 mg luteiny i zeaksatyny, które chronią oczy przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej i katarakty. Podobne działanie ma kapusta włoska i rzepa.
Produkty pełnoziarniste
Brązowy ryż, pełne ziarno owsa, pieczywo i makaron pełnoziarnisty obniżają aż o 8 proc. ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, które normalnie wzrasta wraz z wiekiem. Produkty te posiadają niski indeks glikemiczny i właśnie z tym faktem specjaliści wiążą ich dobroczynny wpływ na wzrok.
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne są bogatym źródłem witaminy E, która odżywia i chroni oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Hamują również rozwój katarakty oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Ostrygi
Zjedzenie 3 ostryg zapewnia dzienne pokrycie zapotrzebowania na cynk, który jest istotny w prawidłowym widzeniu nocą. Pomaga także chronić siatkówkę oka, wspomagając produkcję melaniny, do której niezbędna jest również witamina A. Z kolei niedobór tego pierwiastka powoduje zaburzenia funkcji gałki ocznej.
Papryka
Papryka oraz inne warzywa, a także owoce bogate w witaminę C, działają dobroczynnie na stan naczyń krwionośnych w gałce ocznej. Ich spożywanie może chronić przed wystąpieniem zaćmy, zwanej inaczej kataraktą.
Łosoś
Łosoś i inne ryby bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 (dwa typy: kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy), które chronią przed występowaniem zaburzeń funkcji wzroku. Ich brak może powodować zespół suchego oka.
Morele
Owoce te bogate są w beta-karoten, który zostaje przekształcony przez organizm w witaminę A. Ta z kolei wpływa na poprawę widzenia po ciemku i zapobiega występowaniu katarakty. Innymi źródłami beta-karotenu są marchewka i słodkie ziemniaki.
Jajka kurze
Jajka kurze również zawierają luteinę i zeaksantynę. Działają więc podobnie jak kapusta włoska czy szpinak, zapobiegając występowaniu chorób oczu.