Co jeść, aby mieć zdrowe stawy?
Dieta z pewnością pomaga dbać o nasze stawy, a część produktów pozwala wręcz zapobiegać m.in. bólom stawów czy też stanom zapalnym. Istnieją produkty, które nawet leczą problemy ze stawami. Niestety istnieją też takie, które powodują dolegliwości. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w swoją dietę, by cieszyć się zdrowymi stawami bez stanów zapalnych i bólu.
Ból podczas wchodzenia po schodach to jeden z pierwszych symptomów choroby zwyrodnieniowej stawów – informują naukowcy z Uniwersytetu w Leeds. Co zrobić, aby zapobiec rozwojowi schorzenia? Kluczowe są ćwiczenia fizyczne, ale warto też zmienić dietę. Istnieją produkty, które wzmacniają stawy oraz chronią przed uszkodzeniami. Co jeść, żeby mieć zdrowe stawy?
Przeczytaj również: Sprawdź, jak czosnek działa na stawy
Dziki łosoś
Po 30. roku życia dochodzi do pierwszych uszkodzeń chrząstek otaczających stawy. Chociaż nie czujemy bólu, rozwija się tam stan zapalny, który powoli je osłabia.
Kwasy omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych składników o właściwościach przeciwzapalnych. Duże ich ilości znajdują się w rybach morskich, m.in. łososiu. Warto sięgnąć po dziką odmianę, która zawiera więcej cennych kwasów omega-3 niż ryby hodowlane. Poza tym mięso łososia zawiera witaminę D, która jest ważna dla zdrowia stawów.
Przeczytaj również: O czym mogą świadczyć bóle stawów?
Migdały
Naukowcy wykazali, że stres oksydacyjny przyczynia się do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów, a także choroby zwyrodnieniowej. Jak temu zapobiec? Najlepszą bronią są antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki.
Jednym z nich jest witamina E – silny przeciwutleniacz, który jest niezbędny do produkcji kolagenu. Regularne spożywanie produktów bogatych w tę witaminę redukuje ból stawów i zapobiega degeneracji tkanek.
Aby uzupełnić codzienne menu o tę substancję, sięgnij po migdały. Smaczne orzechy dostarczają też zdrowych kwasów tłuszczowych i działają przeciwzapalnie. Dodawaj je do musli, owsianki, sałatek i deserów.
Przeczytaj również: Suplementy diety na zapalenie stawów i kości
Papaja
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie "Annals of Rheumatic Diseases" nie pozostawiają złudzeń – osoby, które jedzą mało produktów bogatych w witaminę C, są bardziej narażone na reumatoidalne zapalenie stawów.
Witamina C to kolejny przeciwutleniacz, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jakie produkty zawierają jej najwięcej? Okazuje się, że egzotyczne owoce papai mają nawet dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Poza tym dostarczają też porcji beta-karotenu – substancji, która również jest ważna dla zdrowia stawów.
Przeczytaj również: Czarci Pazur – diabelsko skuteczny na bóle stawów i mięśni
Jabłka
Tkanka chrzęstna amortyzuje wstrząsy i chroni stawy. Jej podstawowym budulcem jest kolagen, który odpowiada też za młody wygląd skóry. Jeśli chcesz pomóc stawom, powinieneś zadbać o zapobieganie degradacji kolagenu.
Jak to zrobić? Sięgając po produkty zawierające kwercetynę, czyli przeciwutleniacz, który pobudza produkcję kolagenu. Znajdziesz go w świeżych jabłkach.
Pamiętaj, że im bardziej czerwona skórka, tym więcej cennych antyoksydantów. Znajdują się właśnie w niej, dlatego nigdy nie obieraj jabłek przed zjedzeniem.
Przeczytaj również: U tych osób najtrudniej wykryć reumatoidalne zapalenie stawów
Imbir
Likwiduje stany zapalne, które odpowiadają za ból stawów. Jeśli zauważyłeś, że wykonywanie prostych czynności coraz częściej sprawia trudności, sięgnij właśnie po imbir. Możesz stosować sproszkowaną przyprawę lub świeży korzeń.
Warto codziennie pić herbatę imbirową, która nie tylko pomoże na bolesność stawów, ale również wzmocni odporność. Wystarczy kilka plasterków imbiru zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut. Herbatę można dosłodzić miodem.
Przeczytaj również: Ta dieta łagodzi bóle stawów
Nabiał
Mleko i jego przetwory to składniki zdrowej diety, które są szczególnie ważne dla stawów. Dostarczają białka, które jest budulcem tkanki chrzęstnej. Są też dobrym źródłem wapnia, który wzmacnia kości. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć twarogu, mleka, jogurtów i kefirów.
Nie jesz nabiału? Sięgnij po inne źródła białka – mięso, rośliny strączkowe, ryby.
Przeczytaj również: Potrafisz rozpoznać pierwsze objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?