Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska

Co jeść, żeby schudnąć?

Avatar placeholder
Natalia Świtalska 22.05.2021 11:51
Co jeść, żeby schudnąć?
Co jeść, żeby schudnąć? (123rf.com)

Co jeść, żeby schudnąć? Słyszysz - jedz więcej, żeby ważyć mniej! Dla niektórych takie polecenie może wydać się absurdalne. A jednak istnieją pokarmy, które przyczyniają się do spadku wagi poprzez regulację procesów trawiennych w organizmie. Takie "superprodukty" zawierają składniki odżywcze takie jak błonnik, który powoduje, że czujemy się nasyceni i nie sięgamy po dodatkowy posiłek.

spis treści

1. Odchudzające jedzenie

Najbogatszym źródłem składników odżywczych nieocenionych w trudnym procesie, jakim jest walka z nadwagąwarzywa i owoce. Co jeść, żeby schudnąć? Oto kilka produktów, których spożywanie wspomoże skuteczne odchudzanie:

Migdały - te sycące pestki utrzymują odpowiedni poziom glukozy we krwi. Nieuregulowany poziom cukru prowadzi do niekontrolowanych ataków głodu, co często kończy się przejedzeniem. Zwiększony poziom cukru we krwi skutkuje nadmiernym wydzielaniem insuliny, która przyczynia się do odkładania warstwy tłuszczu w okolicy brzucha.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jabłka - okazuje się, że jabłko zjedzone jako przystawka obniża ilość kalorii spożytych w czasie głównego posiłku. Owoc ten syci w związku z wysoką zawartością błonnika, a antyoksydanty w nim zawarte przeciwdziałają zaburzeniom metabolicznym

Czarna fasola - osoby jedzące regularnie ten rodzaj fasoli ważą mniej i są szczuplejsze w talii. Fasola zawiera wiele składników sprzyjających odchudzaniu, jak np. rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik i proteiny.

Kalafior - warzywo to jest cennym źródłem witaminy C. Udowodniono, że kalafior może chronić nawet przed rakiem płuc oraz jelita grubego. Jak większość warzyw syci, gdyż jest bogaty w błonnik, nie zawiera przy tym wielu kalorii. Możesz przysmażyć kalafior na patelni do momentu, gdy będzie chrupiący i użyć go jako składnika dietetycznej kanapki.

Gruszki - owoce te dostarczają cennego błonnika, który opóźnia pojawienie się uczucia głodu. Udowodniono, że składniki odżywcze znajdujące się w gruszkach są efektywniejsze w diecie odchudzającej niż ciasteczka owsiane. Gruszki są dobrym dodatkiem jogurtu naturalnego lub sałatek owocowych.

Pomidory - gdy coś przeżuwasz, ciało wydziela cholecystokininę – hormon, który zwęża odźwiernik żołądka, przez co czujesz się najedzona. Pomidory zawierają oligofruktozę – błonnik, który podtrzymuje działanie cholecystokininy.

2. Produkty dla osób dbających o linię

Warzywa i owoce to niejedyne źródła pożywienia, których właściwości sprawiają, że utrata wagi jest szybka i bezbolesna. Gdy pytamy o to, co jeść, żeby schudnąć, musimy wiedzieć, że nawet przyprawy mogą ograniczać łaknienie i przeciwdziałać rozrostowi tkanki tłuszczowej.

Cynamon - wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy, aby wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, a także przeciwdziałać odkładaniu się tłuszczu w związku z działaniem insuliny. Możesz użyć cynamonu, aby wydobyć naturalną słodycz pokarmów bez konieczności ich słodzenia.

Kawa - kofeina podnosi tempo metabolizmu o 15%, co zwiększa ilość spalanych kalori. Osoby pijące 3 do 4 filiżanek kawy dziennie są mniej podatne na cukrzycę typu 2

Serek wiejski - pół opakowania niskotłuszczowego serka wiejskiego zawiera 18 gramów protein i tylko 81 kalorii. Proteiny sprawiają, że czujesz się nasycona i nie sięgasz po dodatkowe zdrowe przekąski, tym samym utrzymując wagę.

Jaja - jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, spożywanie jaj może podwoić efekty diety. Jajka sycą, w związku z czym jesz mniej w ciągu dnia. Nie bój się żółtek – nie zaszkodzą twemu sercu!

Soczewica - spożywanie tej rośliny sprawia, że brzuch staje się płaski, poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi w związku z działaniem błonnika. Soczewica zapobiega także rozwojowi oponki na brzuchu. Jest wiele rodzajów soczewicy, a te najpopularniejsze to czerwona i żółta. Roślina ta może zastąpić mięso w codziennych posiłkach.

Oliwa z oliwek - podobnie jak awokado, oliwa z oliwek zawiera zdrowy tłuszcz roślinny, który obniża łaknienie. Warto używać takiej oliwy w kuchni, gdyż ma właściwości przeciwzapalne. Połączona z sałatką, zwiększa właściwości antyoksydacyjne warzyw.

Ocet jabłkowy - przyprawa ta nadaje smak bez dodawania kalorii do posiłku. Reguluje poziom cukru we krwi, przez co zapobiega niekontrolowanym napadom głodu. Potrawy przyprawione octem są bardziej sycące.

Jeśli marzysz o szczupłym wyglądzie, udaj się do kuchni w poszukiwaniu tych drogocennych składników diety. Aby ułatwić ci poszukiwania, prezentujemy listę cudownych produktów, które są odpowiedzią na pytanie o to, co jeść, żeby schudnąć.

3. Jak walczyć ze zbędnymi kilogramami?

Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi kojarzyć się z ograniczaniem ilości pożywienia. Istnieją bowiem produkty, które spożywane nawet w dużych ilościach pomagają zrzucić wagę. Nie musisz się głodzić, jeśli chcesz schudnąć. Wystarczy, że będziesz dokonywać mądrych wyborów dotyczących codziennej diety.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze