Co jest zdrowsze: miód czy syrop klonowy? (WIDEO)
Syrop klonowy to produkt pochodzący z Kanady. W tym mieście są też produkowane największe ilości tego artykułu spożywczego. Syrop jest bogaty w witaminy z grupy B, magnez, mangan czy cynk. Czy jest zdrowszy od popularnego w Polsce miodu?
Czysty syrop klonowy chroni przed długotrwałym stanem zapalnym, a to tylko niektóre z właściwości syropu klonowego. Syrop klonowy ma specyficzny, bardzo słodki smak. Idealnie komponuje się jako dodatek do naleśników. Można go też używać do owsianki, jaglanki lub podczas pieczenia ciasteczek.
Miód jest bardzo ceniony w Polsce, a właściwości lecznicze miodu są bardzo dobrze znane. Najpopularniejsza jest mikstura z czosnku i miodu na przeziębienie). To po nią sięga wiele osób w pierwszej kolejności gdy rozpoczyna walkę z infekcją. Ponadto, miód oficjalnie stał się lekiem, nowe zalecenia specjalistów ochrony zdrowia. Cenny miód prosto z pasieki jest dobrym sposobem na leczenie wielu dolegliwości, między innymi może pomóc na wrzody.
Istnieje wiele rodzajów miodu, które można wybierać w zależności od indywidualnych preferencji. Warto wypróbować między innymi miód spadziowy iglasty, miód z aloesem, miód z mniszka, miód fasolowy lub manuka. Każdy będzie nieco różnił się smakiem i konsystencją. Może mieć też różne właściwości i cenę. Warto jednak wiedzieć, że istnieje co najmniej 5 najzdrowszych rodzajów miodu i warto zapoznać się z tym zestawieniem. Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny?
Obejrzyj wideo i sprawdź, który słodki produkt jest lepszy - miód czy syrop klonowy. Dowiedz się więcej o właściwościach tych artykułów i o możliwości ich wykorzystania w kuchni.