4 z 8Zalety batatów
Bataty, mimo że nazywane są słodkimi ziemniakami, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) poleca cukrzykom. Węglowodany zawarte w batatach wolniej się wchłaniają – ich indeks glikemiczny wynosi 54, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Dla porównania indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków wynosi 60, a pieczonych 80.
Czy wiedziałeś, że bataty wykazują silne działanie antynowotworowe? Zawarty w nich beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Ponadto fioletowe bataty hamują powstawanie zmian patologicznych w obrębie jelita grubego. W Japonii, w której bataty są stałym elementem diety, przeprowadzono 10-letnie badania na grupie 47 997 mężczyzn i 66 520 kobiet, które wykazały, że słodkie ziemniaki zmniejszają ryzyko raka nerek. Ponadto należą do warzyw, które najlepiej chronią przed rakiem pęcherza.