Trwa ładowanie...

Co mają w składze barszcze czerwone instant? (WIDEO)

Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa serwowana w czasie wigilii Bożego Narodzenia. Zazwyczaj przygotowujemy go z produktów typu instant. Zaprosiliśmy do naszej redakcji dietetyka Dorotę Hucał i razem z nią przeanalizowaliśmy ich składy. Wnioski w wideo.

-Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi wigilia, podczas której jednym z podstawowych posiłków jest barszcz czerwony. Przeanalizujemy składy produktów barszczy ekspresowych, które są dosyć popularne na polskich stołach.

-Przeanalizujmy najpierw pierwszy produkt - jest to barszcz czerwony ekspresowy Knorr. W składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier. Zaraz po cukrze maltodekstryna. Skład produktu ułożony jest w taki sposób, że zaczynamy od składników, których jest w produkcie najwięcej.

W tym produkcie mamy najwięcej cukru, a zamiast potem jest maltodekstryna, która również jest cukrem o dużo wyższym indeksie glikemicznym niż cukier, czyli sacharoza. Bardzo mocno podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego cukrzycy powinni bardzo uważać na ten składnik produktów.

Kolejnymi składnikami są: sól, sok z buraków czerwonych i tego jest 14 procent w tym barszczu, olej palmowy, który również nie jest zdrowym produktem i wykazuje pewne działanie rakotwórcze i zazwyczaj w przemyśle używany jest tłuszcz palmowy rafinowany, który pozbawiony jest wszystkich korzystnych składników z tłuszczu palmowego surowego.

Następnie mamy hydrolizowane białka roślinne, które są wzmacniaczem smaku, fruktozę, czyli znowu cukier. Fruktoza jest to cukier, który, spożywany w nadmiarze, powoduje blokowanie sygnału z organizmu o tym, że organizm jest już syty i nie potrzebuje więcej energii. Dlatego na fruktozę powinniśmy bardzo uważać.

Jest ona bardzo często dodawana do różnych produktów spożywczych i zazwyczaj spożywamy ją w nadmiarze. Bardzo obciąża wątrobę, podnosi poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, przy czym obniża poziom dobrego cholesterolu we krwi. Nadmiar fruktozy w diecie jest obwiniany o plagę otyłości i wiele problemów zdrowotnych. Dlatego na fruktozę w takich produktach trzeba bardzo uważać.

Następnym składnikiem jest ekstrakt drożdżowy, czyli również wzmacniacz smaku. Kolejne składniki to zioła i przyprawy, które są już dobrymi składnikami.

Następny produkt znów na pierwszym miejscu w składzie ma cukier. Później jest zagęszczony sok z buraka w ilości 15,4 procenta, czyli trochę więcej niż w poprzednim barszczu. Następnie mamy sól i maltodekstrynę, o której już mówiłam wcześniej, czyli produkt silnie podnoszący poziom cukru we krwi. Znów mamy tłuszcz palmowy, czyli ten niekorzystny dla zdrowia tłuszcz, kwas cytrynowy, czyli naturalny produkt i znowu zioła, przyprawy, czosnek.

-Czyli generalnie te składy diametralnie się nie różnią? Są bardzo podobne, zbliżone?

-Tak, to prawda. Należy zwrócić też uwagę na to, że w tych produktach występuje ekstrakt drożdży, który tak naprawdę jest zamiennikiem glutaminianu sodu. Producenci w tym momencie unikają glutaminianu sodu ze względu na jego złą sławę, natomiast ekstrakt drożdży działa tak naprawdę podobnie.

Ostatni to barszcz czerwony Amino. I w składzie znów na pierwszym miejscu mamy cukier i maltodekstrynę, następnie sól i dopiero później sok z buraka czerwonego, którego jest 10 procent, czyli o wiele mniej niż w poprzednich barszczach.

Następnie mamy kwas cytrynowy i jabłkowy, czyli naturalne kwasy owocowe i znów tłuszcz palmowy - tego, którego raczej unikamy.

-Tu jeszcze widzę gumę ksantanową.

-Tak, guma ksantanowa jest to zagęstnik, aczkolwiek nie udowodniono żadnego jego niekorzystnego działania na zdrowie, dlatego jest uznawany jako neutralny dla zdrowia.

Barszcz czerwony w butelce. W składzie tego produktu mamy głównie wodę, ponieważ jest w postaci płynnej, zagęszczony sok z buraków ćwikłowych - 12 procent. Cukier, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy i kwas askorbinowy. Więc tak naprawdę nie ma tu żadnych niekorzystnych dla zdrowia produktów, aczkolwiek nie jest też bardzo dużo buraków.

Jest dużo wody, jest sok zagęszczony z buraków ćwikłowych w ilości 12 procent. Nie wiemy jak bardzo zagęszczony był ten sok, aczkolwiek pewnie nie jest to tak skoncentrowany smak buraków, jak zakwas na barszcz, który zrobilibyśmy samodzielnie w domu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.