Co mają w składze barszcze czerwone instant? (WIDEO)

Co zawierają barszcze czerwone instant?Co zawierają barszcze czerwone instant?
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa Rycerz

Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa serwowana w czasie wigilii Bożego Narodzenia. Zazwyczaj przygotowujemy go z produktów typu instant. Zaprosiliśmy do naszej redakcji dietetyka Dorotę Hucał i razem z nią przeanalizowaliśmy ich składy. Wnioski w wideo.

-Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi wigilia, podczas której jednym z podstawowych posiłków jest barszcz czerwony. Przeanalizujemy składy produktów barszczy ekspresowych, które są dosyć popularne na polskich stołach.

-Przeanalizujmy najpierw pierwszy produkt - jest to barszcz czerwony ekspresowy Knorr. W składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier. Zaraz po cukrze maltodekstryna. Skład produktu ułożony jest w taki sposób, że zaczynamy od składników, których jest w produkcie najwięcej.

Sprawdzamy skład barszczów czerwonych instant. Co się w nich znajduje?

W tym produkcie mamy najwięcej cukru, a zamiast potem jest maltodekstryna, która również jest cukrem o dużo wyższym indeksie glikemicznym niż cukier, czyli sacharoza. Bardzo mocno podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego cukrzycy powinni bardzo uważać na ten składnik produktów.

Kolejnymi składnikami są: sól, sok z buraków czerwonych i tego jest 14 procent w tym barszczu, olej palmowy, który również nie jest zdrowym produktem i wykazuje pewne działanie rakotwórcze i zazwyczaj w przemyśle używany jest tłuszcz palmowy rafinowany, który pozbawiony jest wszystkich korzystnych składników z tłuszczu palmowego surowego.

Następnie mamy hydrolizowane białka roślinne, które są wzmacniaczem smaku, fruktozę, czyli znowu cukier. Fruktoza jest to cukier, który, spożywany w nadmiarze, powoduje blokowanie sygnału z organizmu o tym, że organizm jest już syty i nie potrzebuje więcej energii. Dlatego na fruktozę powinniśmy bardzo uważać.

Jest ona bardzo często dodawana do różnych produktów spożywczych i zazwyczaj spożywamy ją w nadmiarze. Bardzo obciąża wątrobę, podnosi poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, przy czym obniża poziom dobrego cholesterolu we krwi. Nadmiar fruktozy w diecie jest obwiniany o plagę otyłości i wiele problemów zdrowotnych. Dlatego na fruktozę w takich produktach trzeba bardzo uważać.

Następnym składnikiem jest ekstrakt drożdżowy, czyli również wzmacniacz smaku. Kolejne składniki to zioła i przyprawy, które są już dobrymi składnikami.

Następny produkt znów na pierwszym miejscu w składzie ma cukier. Później jest zagęszczony sok z buraka w ilości 15,4 procenta, czyli trochę więcej niż w poprzednim barszczu. Następnie mamy sól i maltodekstrynę, o której już mówiłam wcześniej, czyli produkt silnie podnoszący poziom cukru we krwi. Znów mamy tłuszcz palmowy, czyli ten niekorzystny dla zdrowia tłuszcz, kwas cytrynowy, czyli naturalny produkt i znowu zioła, przyprawy, czosnek.

-Czyli generalnie te składy diametralnie się nie różnią? Są bardzo podobne, zbliżone?

-Tak, to prawda. Należy zwrócić też uwagę na to, że w tych produktach występuje ekstrakt drożdży, który tak naprawdę jest zamiennikiem glutaminianu sodu. Producenci w tym momencie unikają glutaminianu sodu ze względu na jego złą sławę, natomiast ekstrakt drożdży działa tak naprawdę podobnie.

Ostatni to barszcz czerwony Amino. I w składzie znów na pierwszym miejscu mamy cukier i maltodekstrynę, następnie sól i dopiero później sok z buraka czerwonego, którego jest 10 procent, czyli o wiele mniej niż w poprzednich barszczach.

Następnie mamy kwas cytrynowy i jabłkowy, czyli naturalne kwasy owocowe i znów tłuszcz palmowy - tego, którego raczej unikamy.

-Tu jeszcze widzę gumę ksantanową.

-Tak, guma ksantanowa jest to zagęstnik, aczkolwiek nie udowodniono żadnego jego niekorzystnego działania na zdrowie, dlatego jest uznawany jako neutralny dla zdrowia.

Barszcz czerwony w butelce. W składzie tego produktu mamy głównie wodę, ponieważ jest w postaci płynnej, zagęszczony sok z buraków ćwikłowych - 12 procent. Cukier, sól, ocet spirytusowy, kwas cytrynowy i kwas askorbinowy. Więc tak naprawdę nie ma tu żadnych niekorzystnych dla zdrowia produktów, aczkolwiek nie jest też bardzo dużo buraków.

Jest dużo wody, jest sok zagęszczony z buraków ćwikłowych w ilości 12 procent. Nie wiemy jak bardzo zagęszczony był ten sok, aczkolwiek pewnie nie jest to tak skoncentrowany smak buraków, jak zakwas na barszcz, który zrobilibyśmy samodzielnie w domu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka