Co oznacza piana na wodzie w czasie gotowania zupy? (WIDEO)
Każda gospodyni domowa chce, by podawana przez nią zupa była nie tylko smaczna, ale również pięknie wyglądała. Często mówi się, że jemy oczami i nie ma co ukrywać - pięknie podany posiłek zawsze smakuje lepiej.
Niestety, w przypadku zup zdarza się, że uzyskanie pięknego i klarownego wyglądu jest bardzo trudne. Wystarczy drobna pomyłka i posiłek wprawdzie zachowa swój smak, ale wyglądu już nie.
Znasz to uczucie gdy gotujesz rosół, a na powierzchni wody pojawia się biała lub szara piana? Zazwyczaj wtedy pewnie wodę wylewasz i dolewasz czystej. Wiele osób postępuje w ten sposób martwiąc się, że piana oznacza wytworzenie się szkodliwych, trujących substancji albo wydzielenie niebezpiecznych zanieczyszczeń. Czy zastanawiałaś się kiedyś skąd bierze się ta piana i dlaczego tak często tworzy się właśnie podczas gotowania rosołu?
Rozwiązanie jest bardzo proste. Uspokajamy - powstała na powierzchni rosołu piana nie jest trująca, jednak nie zmienia to faktu, że jest wygląd nie dodaje zupie estetyki. Jak sobie więc z nią poradzić? Czy jest jakiś sposób na to, by piana nie pojawiała się na powierzchni rosołu? I skąd bierze się ta piana?
Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym wyjaśniamy przyczyny powstania białej lub szarej piany na powierzchni zupy. Dzięki temu nie tylko będziesz spokojniejsza o zdrowie swoje i swoich bliskich, ale również może zaoszczędzisz rosół przed wylaniem.