Co redakcja abcZdrowie je na obiad? Postanowiłam to sprawdzić
Obiad to główny posiłek dnia. Ponieważ jest największy, warto by był wypełniony pełnowartościowymi, zdrowymi produktami. Zdaniem dietetyków, dobrze zbilansowany obiad powinien składać się z białka, najlepiej pochodzącego z mięsa, dodatku skrobiowego w postaci ziemniaków, kaszy czy makaronu oraz dużej porcji warzyw, surowych bądź gotowanych.
Tyle teorii. A jak to wygląda w praktyce? Postanowiłam sprawdzić, co na obiad jedzą moje redakcyjne koleżanki i koledzy. Czy redakcja WP abcZdrowie dba o to, aby codzienny obiad był zdrowy i pełnowartościowy?
Zobacz także: Przez tydzień codziennie piła sok z buraków. Jak efekty?
Katarzyna Krupka – wydawca
Kasia na obiad przygotowała risotto grzybowe.
- To jedno z moich ulubionych jesiennych dań – przyznaje Kasia.
Nic dziwnego, to nie tylko pyszna, ale też rozgrzewająca, sycąca i zdrowa propozycja obiadowa.
- Jest tu wszystko co zdrowe i sycące - świeże grzyby, cebula, ryż gotowany z dodatkiem oleju kokosowego, natka pietruszki, odrobina parmezanu, soli, pieprzu i papryczka chilli. Żadnych konserwantów, barwników czy polepszaczy. Smakuje znakomicie – dodaje Kasia.
Zobacz także: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać
Sylwia Stachura – wydawca
Sylwia przyznaje, że przygotowane przez nią pad thai to obiad, który na jej stole pojawia się zazwyczaj w weekend, gdy ma więcej czasu na gotowanie.
- Danie proste, bardzo aromatyczne, a w dodatku całkiem zdrowe. Krewetki mają dużo białka, makaron ryżowy nie jest bardzo kaloryczny. Całość trzeba koniecznie posypać szczypiorkiem lub kolendrą i skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem dodaje się też pokruszone orzechy - dawkę zdrowych tłuszczów, o których trzeba pamiętać na co dzień – mówi Sylwia.
Jej posiłek z pewnością można zaliczyć do zdrowych propozycji obiadowych.
Zobacz także: Bardzo kosztowne, ale niezbędne w mieszkaniu
Paulina Banaśkiewicz-Surma – redaktor
Paulina to fanka zdrowego życia – ruchu i zdrowego odżywiania. Byłam pewna, że przygotowywane przez nią posiłki są zdrowe i pełnowartościowe. Nie pomyliłam się. Tego dnia wybrała do przyrządzenia spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Jak przyznaje:
- Często w porze obiadowej jem makaron w różnych odsłonach. Dlaczego? To chyba najprostsze i najszybsze w przygotowaniu danie. Kiedy makaron się gotuje (koniecznie al dente), ja w tym czasie robię sos albo komponuję dodatki. W tym przypadku to spaghetti z duszonym szpinakiem i suszonymi pomidorami z odrobiną czosnku, soli, pieprzu i cebuli. Całość oprószyłam startym parmezanem.
To idealna i zdrowa propozycja zwłaszcza dla zapracowanych osób, które nie chcą spędzać całego dnia w kuchni.
Dawid Smaga – redaktor
Jak na mężczyznę przystało, obiad Dawida to klasyczne połączenie mięsa, ziemniaków i sałatki.
- W moim domu króluje tradycyjna kuchnia, dlatego tym razem jest to znany i lubiany schabowy w panierce, z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką z ogórków, papryki, marchewki i cebuli. Nie jest to na pewno najzdrowszy posiłek, ale zjedzony przed godziną 17.00, daje mi uczucie sytości aż do końca dnia. Nie muszę już niczego podjadać. Staram się, aby warzywa zawsze były obecne przy moim posiłku, dlatego nie żałuję ich sobie – mówi Dawid.
Czy jest to najzdrowsza propozycja z redakcyjnego menu? Zdecydowanie nie. Być może jednak redakcyjne koleżanki zachęcą Dawida do nieco zdrowszej kuchni.
Zobacz także: Historia, która wyciska łzy. Chorowała na raka, ale leczono ją na inną chorobę
Magdalena Bury – redaktor
Ze względu na to, że Magda zmaga się z cukrzycą typu 2, musi szczególnie uważać na to, co ląduje na jej talerzu. Unika nie tylko cukru – stara się przygotowywać posiłki z nieprzetworzonych produktów, jak najlepszej jakości.
- Mój dzisiejszy obiad to sałatka z łososiem i serkiem wiejskim. Oprócz ryby, mamy tutaj liście szpinaku, paprykę, czerwoną cebulę, ogórek i pieprz. Szybko, smacznie i przede wszystkim - zdrowo. Obiad jest bardzo prosty w przygotowaniu. Rybę piekę w piekarniku, a resztę składników dorzucam już w pracy – mówi Magda.
Marta Grabiec – stażystka
Nasza stażystka Marta przyznaje, że jej obiady wyglądają bardzo różnie, a tak przygotowany kurczak pojawił się na jej stole pierwszy raz. W dodatku został przygotowany przez drugą połówkę.
- Jeżeli dostajesz zrobiony obiad pod nos, który tak wygląda, to nie wybrzydzasz – mówi Marta.
Chyba nie jest tak źle – kurczak teryaki z ryżem i surówką to nie najgorszy posiłek. Może nie najzdrowszy, ale zjedzony w miłym towarzystwie, z pewnością smakował wybornie.
Zobacz także: O czym mogą świadczyć siniaki na ciele?
Aleksandra Miłosz – redaktor
Siebie zostawiłam na koniec. Ponieważ jestem mamą niespełna 1,5-rocznej córki, przygotowany przeze mnie obiad musi być nie tylko szybki do przyrządzenia, ale też zdrowy. Na szczęście nie mam problemu z tym, że moje dziecko nie je warzyw – zdecydowanie woli sięgnąć po brokuły niż po kostkę czekolady, dlatego namawianie jej do jedzenia nie jest problemem.
Staram się, aby przygotowany obiad był dla niej nie tylko smaczny, ale też atrakcyjny wizualnie. Dlatego tym razem postawiłam na pieczonego dorsza w papilotach z warzywami. Do tego przygotowałam kaszę bulgur z cukinią i jarmużem. Staram się, aby na naszym stole jak najczęściej pojawiały się ryby – mam wtedy pewność, że posiłki, które serwuję swojej rodzinie są nie tylko pyszne, ale też zdrowe.