Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli?
Zastanawiałeś się kiedyś, co dzieje się z organizmem, gdy regularnie dostarczamy mu zbyt duże ilości soli? Okazuje się, że wachlarz objawów, które mogą wówczas wystąpić, jest bardzo szeroki. Niektóre z nich są niezwykle niepokojące.
Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, by dzienne spożycie soli nie było wyższe niż 5 gramów. Przeciętny Polak potrafi w ciągu dnia trzykrotnie przekroczyć tę wartość.
Wydaje się bowiem, że skoro nie sięgamy po solniczkę, to problem nadmiaru soli w diecie nas nie dotyczy. Nic bardzie mylnego. Chlorek sodu znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych, takich jak wędliny, majonez, żółty ser, chleb, konserwy, kostki rosołowe, zupy w proszku.
Jeśli więc są one obecne w naszym jadłospisie, nic dziwnego, że nasz organizm zaczyna wysyłać alarmujące sygnały. Poznaj je i odpowiednio wcześnie zareaguj, bo jeśli zostaną zbagatelizowane, prowadzić mogą do poważnych komplikacji.
Przeczytaj również: Na nadciśnienie i problemy z żołądkiem. Wystarczy kieliszek
Bóle głowy
Osoby, które spożywają duże ilości soli, częściej uskarżają się na bóle głowy w okolicy płata czołowego o charakterze pulsujących. Niektórzy uważają nawet, że jest to dolegliwość porównywalna do… kaca. Towarzyszą jej bowiem objawy takie jak: suchość w ustach, ospałość, wzmożone pragnienie.
Sól gromadząca się w nadmiarze uszkadza tętnice, przez co do mózgu dociera mniejsza ilość krwi i tlenu. Naczynia krwionośne rozszerzają się, wywołując ból i obrzęk.
Spożywanie soli w nadmiarze prowadzić może do nadciśnienia tętniczego. To w ostatnim czasie poważny problem zdrowotny, który dotyczy co trzeciego mieszkańca Polski. Jeśli nie jest odpowiednio leczony, może doprowadzić do udaru mózgu.
Przeczytaj również: “Po udarze schudłem 40 kilogramów”. Są osłabieni, mają wyniszczone organizmy
Suchość w ustach
Objaw ten najczęściej kojarzymy z odwodnieniem. Gdy jednak szklanka wody nie gasi pragnienia, a w ustach nadal jest sucho, wówczas dobrze jest przyjrzeć się swojej diecie. Być może obfituje ona w zbyt duże ilości soli.
Suchość w ustach to mało przyjemny objaw, który utrudniać może mówienie i jedzenie. Jeśli towarzyszy nam przez dłuższy czas, pojawić się mogą również problemy z odczuwaniem smaków.
Przeczytaj również: Oto 6 najbardziej nietypowych objawów nadciśnienia. Niewielu je zna
Obrzęki
Nadmiar soli w organizmie sprawia, że gromadzi się w nim zbyt duża ilość wody. W efekcie powstają obrzęki.
Szczególnie na ich powstanie narażone są kobiety, co ma związek z wahaniami hormonalnymi cyklu miesiączkowego.
Gdy woda w organizmie jest zatrzymywana przez dłuższy czas, może dojść do poważnych problemów ze zdrowiem. Warto wówczas skonsultować się z lekarzem, gdyż objawy te mogą wskazywać na niewydolność nerek, serca czy wątroby.
Nadmiar soli w organizmie powoduje również jego zakwaszenie, co objawiać się może zmniejszoną odpornością, uczuciem chronicznego zmęczenia, trudnościami z koncentracją.
Przeczytaj również: Podnoszą ciśnienie krwi. Nie każdy może jeść
Kamienie nerkowe
Nadmiar soli w organizmie wiąże się również z powstaniem kamieni nerkowych.
Dzieje się tak, gdyż nadmiar sodu powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem. A to już prosta droga do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem.
To jednak nie wszystko. Gdy soli w organizmie jest za dużo, nerki będą pracować ze zdwojoną siła, by ją usunąć. A to sprawi, że będą szybciej się starzeć i w pewnym momencie mogą przestać radzić sobie z filtrowaniem krwi.
Sól drażniąco działa również na błonę śluzową żołądka, co z kolei zwiększa ryzyko powstania raka tego narządu.
Przeczytaj również: Wywołuje wrzody i raka żołądka. Pierwszy objaw to wzdęcia
Ostry ból w klatce piersiowej
Gdy w naszym organizmie zbyt dużo jest soli, wówczas dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, przez co gorzej sprawują swoją funkcję. A to przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli więc pojawi się ból w klatce piersiowej, niezwłocznie należy udać się do lekarza. To może być pierwszy objaw zawału serca.
Przeczytaj również: Nietypowe objawy zawału serca. Każdy powinien je znać
Jak unikać soli w diecie?
Każdy posiłek powinien być komponowany ze składników świeżych, naturalnych, a ich walory smakowe dobrze jest poprawić ziołami. Są nie tylko pełne aromatu, ale i pozytywnie wpływają na organizm.
Warto zainteresować się zwłaszcza bazylią, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, majerankiem. Dodaje się je do potraw pod koniec gotowania, by zachowały swoje właściwości smakowe i prozdrowotne.
Istotne jest także wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców, zwłaszcza tych obfitujących w potas.
Z diety wyeliminować natomiast należy pokarmy o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, np. smalec. Powinno się je zastąpić rybami i produktami zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przeczytaj również: Zmniejsza szkodliwość soli w diecie. Oto objawy, że masz jego niedobór