Trwa ładowanie...

Co się stanie, gdy zjesz kiwi ze skórką? (WIDEO)

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 03.04.2019 12:17

Po owoce kiwi sięgamy o każdej porze roku. Większość z nas spożywa je jednak dopiero po obraniu ze skórki. Czy to błąd?

Kiwi jest niskokalorycznym, beztłuszczowym owocem. To bogactwo witaminy C - silnego przeciwutleniacza. Owoc zawiera też błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Spożywany regularnie - odchudza. A co ze skórką? Jest całkowicie jadalna, w skórce znajdziemy jeszcze więcej błonnika i witaminy C niż w miąższu kiwi.

Niektóre badania wykazują, że w skórce znajduje się ich niemal trzy razy więcej niż w środku! Wystarczy tylko umyć kiwi przed spożyciem, tak jak jabłko czy brzoskwinię. Pamiętaj o tym następnym razem przed zjedzeniem kiwi.

Kiwi powinno być na pierwszym miejscu na liście zakupów. Jeżeli kupimy je twarde to bez obaw poczeka na zjedzenie kilka dni, bez obaw o zepsucie.

Zależnie od miękkości może być kwaśne lub słodkie. Możemy je jeść same lub połączyć z innymi owocami lub nasionami chia. Równie dobrze smakuje też w koktajlu. W każdej formie kiwi jest bardzo zdrowe i pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

Nie musimy ograniczać ilości jaką spożywamy ani nawet go obierać. Możemy go gryźć razem ze skórką, bez obaw że uszkodzimy sobie zęby na pestce, jak w przypadku innych owoców. Kiwi ma wiele zalet i warto z tego korzystać.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią

zobacz galerię

Nie przegap: Błąd, który większość z nas popełnia przy jedzeniu mandarynek

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze