Co się stanie, gdy zjesz kiwi ze skórką? (WIDEO)
Po owoce kiwi sięgamy o każdej porze roku. Większość z nas spożywa je jednak dopiero po obraniu ze skórki. Czy to błąd?
Kiwi jest niskokalorycznym, beztłuszczowym owocem. To bogactwo witaminy C - silnego przeciwutleniacza. Owoc zawiera też błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Spożywany regularnie - odchudza. A co ze skórką? Jest całkowicie jadalna, w skórce znajdziemy jeszcze więcej błonnika i witaminy C niż w miąższu kiwi.
Niektóre badania wykazują, że w skórce znajduje się ich niemal trzy razy więcej niż w środku! Wystarczy tylko umyć kiwi przed spożyciem, tak jak jabłko czy brzoskwinię. Pamiętaj o tym następnym razem przed zjedzeniem kiwi.
Kiwi powinno być na pierwszym miejscu na liście zakupów. Jeżeli kupimy je twarde to bez obaw poczeka na zjedzenie kilka dni, bez obaw o zepsucie.
Zależnie od miękkości może być kwaśne lub słodkie. Możemy je jeść same lub połączyć z innymi owocami lub nasionami chia. Równie dobrze smakuje też w koktajlu. W każdej formie kiwi jest bardzo zdrowe i pozytywnie wpływa na stan zdrowia.
Nie musimy ograniczać ilości jaką spożywamy ani nawet go obierać. Możemy go gryźć razem ze skórką, bez obaw że uszkodzimy sobie zęby na pestce, jak w przypadku innych owoców. Kiwi ma wiele zalet i warto z tego korzystać.
Nie przegap: Błąd, który większość z nas popełnia przy jedzeniu mandarynek