Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?
Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. I nie chodzi tutaj tylko o małe białe kryształki, ale o tzw. cukier dodany. A ten jest wszędzie: w napojach, ciastkach, jogurtach, wędlinach, pieczywie, przyprawach i wielu innych produktach spożywczych. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zareagowałby twój organizm, gdybyś nagle i w 100 proc. przestał jeść cukier, także ten dodany? Oto kilka znaczących zmian, których można się spodziewać po odstawieniu cukru.
Spadek poziomu trójglicerydów
Im wyższy poziom trójglicerydów, tym wyższe ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie – także zawału serca. Trójglicerydy zjadamy wraz z tłuszczem zwierzęcym i roślinnym. Ale nie trzeba jeść tłusto, by mieć podwyższony ich poziom. Wystarczy jeść słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A te – w nadmiarze – prowadzą do otyłości, cukrzycy i chorób serca. Jeśli więc ograniczysz cukier, zmniejszysz poziom trójglicerydów we krwi.
Spadek poziomu insuliny
Insulina jest hormonem anabolicznym, oddziałuje praktycznie na cały organizm. Największy wpływ ma jednak na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Gdy poziom insuliny we krwi jest wysoki, zaczynają się problemy z rosnącą wagą. Hormon ten ułatwia przyswajanie składników odżywczych. W nadmiarze – prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Jeśli zatem odstawisz cukier, poziom insuliny natychmiast spadnie. A to prowadzi do szybszej utraty wagi.
Ból głowy
Odstawienie cukru to walka z uzależnieniem – dosłownie. Gdy dostarczamy organizmowi duże ilości słodyczy, uruchamiamy w mózgu ośrodek odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności, wydzielany jest hormon szczęścia – serotonina. Łatwo sobie wyobrazić, co się stanie, gdy nagle przestaniemy dostarczać organizmowi źródła przyjemności. Pojawić się może ból głowy i uczucie rozdrażnienia. Objawy te powinny przejść po kilku dniach.
Poprawa pracy jelit
Nadmiar cukru wpływa także na narządy wewnętrzne. Zbyt duża ilość białych kryształków prowadzi do zaburzeń w pracy jelit. Jeśli zrezygnujesz z cukru, a także odstawisz czekoladki, słodkie napoje i słodzone produkty, przywrócisz jelitom zdolność do prawidłowego, zgodnego z rytmem natury, trawienia. Dzięki temu oczyścisz organizm i poprawisz swoje samopoczucie.
Odczuwanie smaków
Długotrwałe spożywanie słodkich produktów zaburza odczuwanie słodyczy pochodzącej z naturalnych produktów. A apetyt na słodkie rośnie w miarę jedzenia. Gdy zdecydujesz się zrezygnować z białych kryształków, zmieni ci się smak. To, co dotychczas było gorzkie lub kwaśne, np. pomarańcze, nagle zacznie być bardzo słodkie. Natomiast to, co bardzo słodkie – wyda ci się mdłe i nieapetyczne.