Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść marchewkę?

Jest prawdopodobnie najbardziej znanym i lubianym warzywem. Jej pomarańczowy kolor zachęca do chrupania. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych i jarskich. I nie bez powodu.

Marchewka to źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów.

"Czy jedzenie marchewki codziennie spowoduje, że moja skóra będzie pomarańczowa"? - takie pytania można przeczytać w sieci.

Zobacz zatem, co się może wydarzyć, jeśli będziesz regularnie spożywać to warzywo.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Kuloodporna kawa to już przeszłość. Teraz pije się inaczej

Marchew zawiera beta-karotenMarchew zawiera beta-karoten
Źródło zdjęć: © (123rf) Marchew zawiera beta-karoten
Ewa Rycerz

/ 4Marchew a ryzyko miążdżycy i chorób serca

Miażdżyca to coraz częściej diagnozowana choroba. Zwykle stwierdza się ją u osób po 50. r.ż.

Jest dietozależna, choć sprzyjać jej mogą także uwarunkowania genetyczne. Wywołuje ją m.in. wysoki poziom cholesterolu. Ten z kolei obniżają pektyny, które zawiera właśnie marchew.

Z tego powodu zaleca się jedzenie warzywa w początkach miażdżycy, w zwiększonych dawkach wpływa na poziom cholesterolu.

Marchew może być skuteczna także w przebiegu choroby wieńcowej. Osoby chore mogą wspomagająco przyjmować wyciągi z warzywa. Zawierają one flawonoidy, które wykazują działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe 2,5 raz silniejsze od teobrominy.

To substancja czynna, stosowana w leczeniu choroby wieńcowej. Nie należy jednak rezygnować z terapii farmaceutykami.

Jedząc regularnie marchew, zmniejszysz ryzyko obu chorób.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Marchew a ryzyko raka

Pomarańczowy korzeń zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Jednym z nich jest beta-karoten.

Eksperci dowiedli, że może on obniżyć ryzyko nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

Z kolei kwas retinolowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. To metabolit witaminy A.

Sama marchewka nie uchroni w 100 proc. przed nowotworem, ale jej regularne jedzenie to same zalety dla zdrowia.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce

/ 4Marchew a kondycja oczu i skóry

Masz przesuszoną skórę, której nie pomagają żadne balsamy, a po zmierzchu widzisz bardzo słabo? Możliwe, że to skutek niedoboru witaminy A. Objawia się on właśnie wysuszeniem skóry, także na ramionach, łokciach, udach i kolanach oraz niedowidzeniem. Może występować także suchość gałki ocznej.

W takim przypadku zaleca się jeść duże dawki marchewki.

Karoten, czyli prowitamina A, korzystnie wpływa na kondycję skóry i oczu (warzywo zawiera także inne kartenoidy).

Wystarczy 10 dag marchwii, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ogranizmu na ten składnik.

Jedzona więc codziennie marchewka sprawi, że skóra będzie nawilżona i promienna, a wzrok się poprawi.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Marchew na opalanie i nie tylko

Kartenoidy to związki, które wykazują wielorakie działanie w organizmie. Alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, beta-karoten czy likopen – każda z tych substancji odpowiada za kolor korzenia, ale nie tylko.

Regularne jedzenie marchwi poprawi odporność organizmu, opóźni pojawienie się pierwszych zmarszczek.

Kartenoidy najbardziej jednak są znane z wpływu na skórę – sprawiają, że przybiera ona złocisty odcień, przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekty.

Skórą muśniętą słońcem będziesz się cieszyć, jeśli przez 2-3 miesiące będziesz pić szklanką soku z marchwi codziennie.

Nie należy z tym jednak przesadzać. Przedawkowanie witaminy A nie jest korzystne dla zdrowia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka