Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść marchewkę?
Jest prawdopodobnie najbardziej znanym i lubianym warzywem. Jej pomarańczowy kolor zachęca do chrupania. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych i jarskich. I nie bez powodu.
Marchewka to źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów.
"Czy jedzenie marchewki codziennie spowoduje, że moja skóra będzie pomarańczowa"? - takie pytania można przeczytać w sieci.
Zobacz zatem, co się może wydarzyć, jeśli będziesz regularnie spożywać to warzywo.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Kuloodporna kawa to już przeszłość. Teraz pije się inaczej
Marchew a ryzyko miążdżycy i chorób serca
Miażdżyca to coraz częściej diagnozowana choroba. Zwykle stwierdza się ją u osób po 50. r.ż.
Jest dietozależna, choć sprzyjać jej mogą także uwarunkowania genetyczne. Wywołuje ją m.in. wysoki poziom cholesterolu. Ten z kolei obniżają pektyny, które zawiera właśnie marchew.
Z tego powodu zaleca się jedzenie warzywa w początkach miażdżycy, w zwiększonych dawkach wpływa na poziom cholesterolu.
Marchew może być skuteczna także w przebiegu choroby wieńcowej. Osoby chore mogą wspomagająco przyjmować wyciągi z warzywa. Zawierają one flawonoidy, które wykazują działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe 2,5 raz silniejsze od teobrominy.
To substancja czynna, stosowana w leczeniu choroby wieńcowej. Nie należy jednak rezygnować z terapii farmaceutykami.
Jedząc regularnie marchew, zmniejszysz ryzyko obu chorób.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Marchew a ryzyko raka
Pomarańczowy korzeń zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Jednym z nich jest beta-karoten.
Eksperci dowiedli, że może on obniżyć ryzyko nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Z kolei kwas retinolowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. To metabolit witaminy A.
Sama marchewka nie uchroni w 100 proc. przed nowotworem, ale jej regularne jedzenie to same zalety dla zdrowia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce
Marchew a kondycja oczu i skóry
Masz przesuszoną skórę, której nie pomagają żadne balsamy, a po zmierzchu widzisz bardzo słabo? Możliwe, że to skutek niedoboru witaminy A. Objawia się on właśnie wysuszeniem skóry, także na ramionach, łokciach, udach i kolanach oraz niedowidzeniem. Może występować także suchość gałki ocznej.
W takim przypadku zaleca się jeść duże dawki marchewki.
Karoten, czyli prowitamina A, korzystnie wpływa na kondycję skóry i oczu (warzywo zawiera także inne kartenoidy).
Wystarczy 10 dag marchwii, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ogranizmu na ten składnik.
Jedzona więc codziennie marchewka sprawi, że skóra będzie nawilżona i promienna, a wzrok się poprawi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Marchew na opalanie i nie tylko
Kartenoidy to związki, które wykazują wielorakie działanie w organizmie. Alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, beta-karoten czy likopen – każda z tych substancji odpowiada za kolor korzenia, ale nie tylko.
Regularne jedzenie marchwi poprawi odporność organizmu, opóźni pojawienie się pierwszych zmarszczek.
Kartenoidy najbardziej jednak są znane z wpływu na skórę – sprawiają, że przybiera ona złocisty odcień, przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekty.
Skórą muśniętą słońcem będziesz się cieszyć, jeśli przez 2-3 miesiące będziesz pić szklanką soku z marchwi codziennie.
Nie należy z tym jednak przesadzać. Przedawkowanie witaminy A nie jest korzystne dla zdrowia
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.