Cukier brzozowy (ksylitol) - wyższość nad zwykłym cukrem , zalety, próchnica, osteoporoza, odporność

Cukier brzozowy czyli ksylitol zyskuje coraz więcej zwolenników. Wbrew swojej nazwie nie jest cukrem tylko substancją przynależącą do grupy alkoholi. Jest zdrowszy od zwykłego cukru. Wpływa pozytywnie na poprawę odporności, zwalcza próchnicę i hamuję osteoporozę.

Cukier brzozowy (ksylitol) - wyższość nad zwykłym cukrem , zalety, próchnica, osteoporoza, odpornośćCukier brzozowy (ksylitol) - wyższość nad zwykłym cukrem , zalety, próchnica, osteoporoza, odporność

Wyższość cukru brzozowego nad zwykłym cukrem

Cukier brzozowy zdrowy zamiennik zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Zwykły cukier nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych ilościach staje się przyczyną poważnych chorób i dolegliwości – nadwagi, otyłości czy cukrzycy.

Zwykły cukier zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zwiększając ryzyko miażdżycy i zawału serca. Zwykły cukier poważnie szkodzi zębom, przyczyniając się do powstania próchnicy, negatywnie wpływa na zdolność koncentracji i osłabia zdolność organizmu do obrony przed infekcjami.

Cukier brzozowy jest drogi. Cena ksylitolu to ok 30 zł za pół kilograma.

Jak zastąpić cukier w diecie?

Wiele spośród dostępnych na rynku zamienników w rzeczywistości działa podobnie – wszelkie słodziki przygotowywane na bazie miodu czy słodu ryżowego jedynie oddalają moment pojawienia się nieprzyjemnych konsekwencji słodzenia.

Zalety ksylitolu

Na uwagę zasługuje jednak wspomniany cukier brzozowy, który tradycyjny cukier przypomina jedynie z wyglądu i smaku. Właściwości cukru brzozowego są natomiast całkowicie odmienne. W przeciwieństwie do popularnych substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie jest cukrem, a substancją przynależącą do grupy alkoholi.

Ze względu na niski indeks glikemiczny (niemal czterokrotnie niższy niż w przypadku zwykłego cukru) z czystym sumieniem mogą sięgać po niego diabetycy. Jak dowodzą eksperci cukier brzozowy jest naturalnym stabilizatorem insuliny, dlatego nie naraża nas na drastyczne wahania tego hormonu.

Cukier brzozowy stanowi jeden z głównych składników diety cukrzycowej na całym świecie. Docenić powinny go także osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Cukier brzozowy zawiera mniej kalorii niż sacharoza i to prawie dwukrotnie.

Cukier brzozowy i próchnica

Na tym jednak nie kończą się prozdrowotne właściwości cukru brzozowego. Jak dowodzą naukowcy, substancja ta z powodzeniem może być wykorzystywana w profilaktyce próchnicy i innych schorzeń jamy ustnej. Jego działanie polega na przywracaniu ślinie właściwego pH, które zostaje zaburzone po spożyciu posiłku. Dzięki temu nasze zęby o wiele krócej są narażone na działanie szkodliwych kwasów.

Ksylitol i osteoporoza

Zamiana tradycyjnego cukru na cukier brzozowy jest zalecana osobom, u których została zdiagnozowana osteoporoza. Dlaczego? Otóż zawarte w nim substancje wspomagają przyswajanie przez kości wapnia niezbędnego do ich prawidłowego funkcjonowania.

Warto zauważyć, że cukier brzozowy działa całkiem odwrotnie niż zwykły cukier, który pozbawia nasze kości tego ważnego pierwiastka. Z tego samego powodu warto go podawać dzieciom (od 3. roku życia), u których układ kostny nadal jest w fazie rozwoju.

Właściwość cukru brzozowego

Kolejna właściwość cukru brzozowego, która przemawia za włączeniem go do codziennej diety jest jego działanie przeciwgrzybiczne. Osoby zmagające się z chorobami wywołanymi przez te drobnoustroje powinny zrezygnować ze spożywania sacharozy, która stanowi dla nich świetną pożywkę i sprzyja ich rozwojowi. Cukier brzozowy pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, przeciwdziałając namnażaniu się niebezpiecznych dla naszego zdrowia grzybów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka