Stanowią kuszące połączenie. Tak "podstępny duet" działa na mózg

Utrzymanie zdrowego i zbilansowanego jadłospisu nie zawsze jest łatwe. Z każdej strony czyhają na nas dietetyczne pułapki w postaci słodyczy oraz gotowych produktów. Naukowcom udało się znaleźć przyczynę, dla której odpowiednia dieta jest taka trudna.

Cukier i tłuszcz to kuszące połączenie dla mózgu. Naukowcy odkryli, dlaczego tak trudno trzymać się dietyCukier i tłuszcz to kuszące połączenie dla mózgu. Naukowcy odkryli, dlaczego tak trudno trzymać się diety
Źródło zdjęć: © Getty Images

Podstępny duet

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Cell Metabolism" wyjaśniono, że jednoczesne odczuwanie pragnienia cukru i tłuszczu powoduje, że nie zawsze jesteśmy w stanie trzymać się zdrowego jadłospisu.

Takie zachcianki są nieuniknione, a wszystko dlatego, że tłuszcz i cukier z jelit wpływają na nasz mózg różnymi drogami. To sprawia, że podświadomie nie tylko pragniemy takich produktów, ale wręcz z nimi przesadzamy.

"To jak podwójny cios w mózgowy system nagrody. Nawet jeśli całkowita ilość kalorii spożywanych w cukrze i tłuszczach pozostanie taka sama, łączenie ich prowadzi do znacznie większego uwalniania dopaminy, a ostatecznie do przejadania się" - wyjaśnia dr Guillaume de Lartigue, główny autor badania.

6 kroków do zerwania z cukrem

Błędne koło

Dopamina to neuroprzekaźnik wytwarzany w mózgu, często określa się ją mianem hormonu dobrego samopoczucia. Jako ludzie podświadomie poszukujemy sposobów, by uwolnić dopaminę, a jednym z najlepszych jest przejadanie się.

Do tej pory pozostawało tajemnicą, dlaczego tłuszcz i cukier stanowią tak kuszące połączenie. Nowe badanie pokazuje jednak, że obydwie substancje mają specyficzne ścieżki z nerwu błędnego, by wpłynąć na mózg.

Nerw błędny rozciąga się od pnia mózgu aż do żołądka i odpowiada za wiele funkcji jak na przykład trawienie. Autorzy badania ustalili, że cukier i tłuszcz są wykrywane przez neurony tego nerwu.

Kluczowym czynnikiem aktywującym ten mechanizm są komórki nerwowe w jelitach. Cukier i tłuszcz angażują równoległe, ale odrębne obwody nagrody. Właśnie dlatego podświadomie pragniemy pokarmów obfitych w tłuszcz i cukier, a także się przejadamy.

Podświadome zachcianki

Autorzy badania zauważają, że komunikacja między jelitami a mózgiem odbywa się poza naszą świadomością. Mogą się pojawiać zachcianki na posiłki obfite w cukier i tłuszcz, choć możemy sobie nawet nie zdawać z tego sprawy.

Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycie pomoże opracować nowe metody leczenia otyłości.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka