Trwa ładowanie...

"Cukier krzepi" – rozprawiamy się z mitem, który dalej pokutuje w społeczeństwie

 Agnieszka Gotówka
27.08.2019 12:19
cukier
cukier (istock)

Slogan "Cukier krzepi" powstał w latach 30. XX wieku. Jego autorem był Melchior Wańkowicz, zatrudniony wówczas jako doradca reklamowy Związku Cukrowników. Za ten projekt zainkasował sporą sumę pieniędzy. Nie mógł przypuszczać, że te dwa słowa w pewnym stopniu przyczynią się do plagi nadwagi i otyłości, z jaką współcześnie przyszło nam walczyć.

Przez lata pokutowało przeświadczenie, że cukier jest niezbędnym składnikiem diety. Miał dodawać energii i pozytywnie wpływać na koncentrację. Lata badań i analiz przeczą jednak tym teoriom i spychają słodki smak na margines. Dziś wiemy już, że cukier to jedynie źródło pustych kalorii. Co więcej, spożywany w nadmiarze przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości. Negatywnie wpływa też na układ immunologiczny i pokarmowy.

1. Cukier nasz powszedni

Wypicie herbaty z cukrem raz na jakiś czas czy zjedzenie kawałka czekolady nie jest niczym złym. Wręcz przeciwnie - dobrej jakości ciastko lub słodka przekąska mogą znacznie poprawić humor i pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy tego rodzaju produkty pojawiają się w naszej diecie codziennie.

Trzeba też zaznaczyć, że producenci żywności chętnie dosładzają swoje produkty, np. jogurty, płatki śniadaniowe, serki homogenizowane, pieczywo. Wiele z nich całą rodziną jemy na śniadanie, co niestety wpływa negatywnie na nasze samopoczucie.

Takie produkty wywołują skok glukozy we krwi i jej gwałtowne opadanie, co skutkuje osłabieniem koncentracji i ospałością. Efekt? Zamiast skupić się na lekcji lub zawodowych obowiązkach, robimy wszystko, co w naszej mocy, by nie zasnąć.

2. Słodycz niejedno ma imię

Jeśli postanowimy zmniejszyć ilość spożywanego cukru, musimy wziąć pod uwagę fakt, że może on ukrywać się pod wieloma innymi nazwami. Dobrym przykładem jest tu syrop cukrowy, który na opakowaniach produktów określany jest jako: izoglukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowo-glukozowy lub syrop kukurydziany. Ich wspólnym mianownikiem jest zawartość cukru prostego glukozy (cukru gronowego) i fruktozy (cukru owocowego).

Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że dodawane do pożywienia izoglukozy może niekorzystnie wpływać na metabolizm, powodując biegunki i wzdęcia. Naukowcy są również zdania, że nadmierne spożycie fruktozy może zwiększać ryzyko wystąpienia nadwagi (otyłości), cukrzycy, zaburzeń metabolicznych i chorób układu krążenia.

3. Jak unikać słodkich pułapek w diecie?

Unikanie słodyczy to jedno, ale bardzo istotne jest również dokonywanie bardziej świadomych wyborów w sklepie. Zgodnie ze wskazówkami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia w naszej diecie powinny znajdować się produkty mleczne, np. jogurty. Najlepiej sięgnąć po te naturalne i dodawać do nich owoce. Dzieci jednak nie zawsze tolerują taki smak. Warto więc wybrać dla nich jogurt bez zawartości syropu glukozowo-fruktozowego oraz z obniżoną zawartością cukru.

Od najmłodszych lat należy uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych. Wielu dorosłych właśnie dla swoich pociech zmienia dietę na bardziej zdrową. Warto robić świadome zakupy i wkładać do koszyka produkty dobrej jakości. Słodycze dobrze jest zastąpić owocami i bakaliami. Soki powinny stanowić napój serwowany okazyjnie, na co dzień lepiej sięgać po wodę.

Partnerem artykułu jest LIDL Polska

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze