Trwa ładowanie...

Cukier wanilinowy a waniliowy – skład i zastosowanie

Avatar placeholder
21.12.2020 13:17
Cukier wanilinowy to świetny dodatek do ciast i deserów.
Cukier wanilinowy to świetny dodatek do ciast i deserów. (123rf)

Cukier wanilinowy nie jest tym samym co cukier waniliowy. To jego tańszy zamiennik, który w swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę. Z laskami wanilii i naturalnym aromatem ma niewiele wspólnego. Co trzeba wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest cukier wanilinowy?

Cukier wanilinowy to popularna przyprawa i tańszy zamiennik cukru waniliowego. Ma biały lub lekko kremowy kolor oraz charakterystyczny zapach i smak wanilii. Prawda jednak jest taka, że z laskami wanilii i naturalnym aromatem ma niewiele wspólnego.

Ten dodatek do wypieków i deserów powstaje przez połączenie cukru z waniliną lub etylowaniliną. Syntetyczne dodatki aromatyzujące pochodzą zwykle z miazgi drzewnej. Nie mają cech wanilii naturalnej.

2. Zastosowanie i skład cukru wanilinowego

Z czego jest cukier wanilinowy? Jaki jest jego skład? Przyjmuje się, że wanilina w cukrze stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej niż 0,5%.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Cukier waniliowy jest dodatkiem używanym do pieczenia ciast, ciasteczek, robienia deserów, lodów, naleśników czy polew. Największą popularnością cieszy się w Europie. Nie traktuje się go jako substancji słodzącej. To raczej aromat, dodatek smakowy i zapachowy.

W przemyśle spożywczym nie używa się cukru waniliowego ani wanilii, bo są za drogie. Cukier wanilinowy jest mniej więcej trzy razy tańszy niż cukier waniliowy. To dlatego serki homogenizowane, jogurty, kaszki, desery czy puddingi waniliowe są najczęściej aromatyzowane syntetyczną waniliną.

Zobacz także:

3. Cukier waniliowy a wanilinowy

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy to nie to samo. Cukier waniliowy ma prosty skład: cukier i wanilię. Cukier waniliowy to jego tańszy odpowiednik, zawierający zwykle wiele dodatków.

Jak można się spodziewać, cukier wanilinowy ma uboższy i mniej wyrazisty smak oraz aromat niż cukier waniliowy, głównie z uwagi na obecność syntetycznie pozyskiwanej substancji: waniliny lub etylowaniliny.

Dzieje się tak, ponieważ syntetyczna wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika. Ponadto cukier wanilinowy może nie być obojętny dla zdrowia.

Przemysłowo wanilina otrzymywana jest syntetycznie z gwajakolu oraz wyodrębniana z ługów powstających podczas produkcji papieru. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

4. Czym jest cukier waniliowy?

Cukier waniliowy to aromatyczna przyprawa i dodatek do deserów i wypieków. Otrzymuje się go z cukru buraczanego połączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. To cukier wzbogacony naturalnym smakiem i zapachem wanilii.

W naturalnym cukrze waniliowym znajduje się minimum 27 procent wanilii. Produktu nie można zbyt często nabyć w zwykłych sklepach. Zwykle sprzedają je sklepy ze zdrową żywnością. Poza Europą cukier waniliowy jest prawie nieznany, drogi i trudno dostępny.

Wanilia to rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych (Orchidaceae), który liczy 109 gatunków. Naturalnie występuje w strefie tropikalnej, w lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii są owoce wanilii płaskolistnej.

W sklepach dostępne są laski wanilii pochodzące najczęściej z Madagaskaru. Strąki wanilii zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości i poddawane fermentacji oraz suszeniu, dzięki temu zmieniają barwę na ciemnobrązową.

Cukier waniliowy jest znacznie droższy niż cukier wanilinowy, ponieważ wanilia, tak jak szafran czy kardamon, należy do najdroższych przypraw świata.

5. Jak zrobić cukier waniliowy?

Cukier waniliowy można łatwo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem wsypać cukier, a następnie dodać laski wanilii. Trzeba je rozciąć wzdłuż, po czym wydłubać nasionka.

Puste strąki można przeciąć na 2-3 części i także wrzucić do cukru. Pozostaje już tylko dokładnie wymieszać cukier z wanilią, po czym odstawić mieszankę na kilka tygodni w dokładnie zamkniętym naczyniu.

Składniki wanilii, nasion w podłużnych i ciemnych strąkach, odpowiadające za smak i aromat, przenikają do cukru, nadając mu charakterystyczny aromat. Warto trzymać się proporcji 2 laski wanilii na 0,5 kg cukru.

W ten sam sposób można zrobić zdrowszy słodzik i dodatek do deserów i wypieków, czyli ksylitol waniliowy. Zarówno cukier waniliowy, jak i ksylitol, można wykorzystać do domowych deserów i wypieków, a także dań obiadowych, takich jak naleśniki czy różne placki. To zdecydowanie bardziej aromatyczna i zdrowsza alternatywa dla cukru wanilinowego. Warto o tym pamiętać.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze