Nie wolno jej jeść. "Najgorsza choroba, jaką kiedykolwiek miałem"

W sklepach do wyboru mamy sporo warzyw, ale przez cały rok bez problemu możemy zaopatrzyć się w cukinię. Pełno w niej składników odżywczych, a do tego jest wszechstronna. W pewnych okolicznościach może jednak naprawdę zaszkodzić.

Nigdy nie jedz gorzkiej cukinii. Gdy poczujesz ten smak, od razu ją wyrzućNigdy nie jedz gorzkiej cukinii. Gdy poczujesz ten smak, od razu ją wyrzuć
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dziwny posmak cukinii

Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw, można też przygotować z niej smaczne placki i różne przetwory.

Lekkostrawny produkt można podawać małym dzieciom, stanowi też ważny element diety odchudzającej. Włączenie warzywa do diety niesie ze sobą masę korzyści, warto jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół.

Zdarza się, że cukinia ma gorzki i dość nieprzyjemny posmak. Takiego warzywa nie powinniśmy spożywać pod żadnym pozorem. Winna temu jest kukurbitacyna, która wywołuje nieprzyjemne zatrucia.

Kiszone śliwki. Sprawdź, co jeszcze warto kisić

Zespół toksycznego kabaczka

Zatrucie kukurbitacyną nazywane jest też zespołem toksycznego kabaczka lub trującej dyni. Ten związek naturalnie występuje w warzywach dyniowatych i jego zadaniem jest ochrona przed insektami i pasożytami.

Niewielka ilość toksyny nie powinna zaszkodzić, ale nadmiar powoduje zatrucie, a w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja, gdyż może skończyć się nawet śmiercią.

Wysokie stężenie kukurbityny łatwo wykryć, wystarczy kęs dania. Posiłek będzie w smaku bardzo gorzki, w zasadzie niejadalny, a w takiej sytuacji najlepiej pozbyć się całej partii warzyw.

Warto także pamiętać o tym podczas sadzenia cukinii. Nasiona ze sklepu ogrodniczego są pozbawione toksyny, czego nie można powiedzieć o dojrzałych okazach lub tych kupionych na targu.

Przygoda z kukurbitacyną

O szkodliwości kukurbityny na własnej skórze przekonał się Mike Andrews. Z wyhodowanej przez siebie cukinii przygotował wyśmienitą kolację, ale już pierwszy kęs był po prostu paskudny.

"Smak był okropny. Czułem, jakby sam Szatan załatwiał swoje sprawy na moim języku. Moje usta płonęły" - relacjonował wtedy mężczyzna.

Kawałek warzywa wywołał u 67-latka ostrą biegunką, zmagał się też z halucynacjami. W ciągu czterech dni stracił na wadze 5 kg. Przygoda z cukinią sprawiła, że Mike zarzeka się, że nigdy więcej jej nie tknie.

O zespole toksycznego kabaczka dowiedział się znacznie później, zaczął czytać w sieci, by dowiedzieć się, co spowodowało przykre objawy. Teraz unika warzyw produkujących kukurbitacynę jak ognia.

"Cukinia wyglądała wspaniale, nigdy bym nie pomyślał, że może być w niej coś złego. Ale po tym doświadczeniu nie sądzę, że kiedykolwiek jeszcze tknę to warzywo. To najgorsza choroba, jaką kiedykolwiek miałem" - mówi.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka