Cukiniowe placuszki
Jeśli brakuje ci pomysłu na kolację, możesz wypróbować przepis wegetariański na placuszki z cukinią. Jest to smaczny i zdrowy posiłek, który możesz podać zarówno dzieciom, jak i znajomym, którzy właśnie przyszli z wizytą. Cukinia zawiera wiele bogatych elementów, w tym m.in. potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten. Ponadto mąka sojowa zawiera dużą ilość białka i wolna jest od glutenu. ****
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 duża cebula,
- siemię lniane,
- zarodki pszenne (jedna garść powinna wystarczyć),
- natka pietruszki,
- mąka sojowa,
- mąka pszenna,
- oliwa z oliwek lub olej,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotowując dania wegańskie z cukinią, musimy najpierw umyć warzywo i obrać je ze skóry. Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę obieramy, po czym siekamy ją w drobną kostkę. Cebulę łączymy z cukinią. Do warzyw dodajemy przygotowane siemię lniane (może być zarówno w ziarnach, jak i zmielone) oraz zarodki pszenne. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Aby uzyskać gęstą konsystencję, musimy dodać odrobinę mąki pszennej i kukurydzianej (sami musimy kontrolować jak dużo trzeba jej dodać). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Placuszki formujemy jeszcze przed włożeniem na patelnię, ponieważ musimy je obtoczyć w mące. Gdy placki znajdą się już na patelni, smażymy je z obu stron na małym ogniu, aż do momentu kiedy uzyskają złotawy kolor.