Curry poprawia libido i działa jak viagra. Wszystko za sprawą jednego składnika
Curry to specjalnie dobrana mieszanka przypraw, która wykorzystywana jest w kuchni hinduskiej od wieków. Jak się okazuje, dodaje pikanterii nie tylko potrawom, ale i podnosi temperaturę w łóżku. Wszystko za sprawą jednego składnika.
1. Podnosi libido
Curry to mieszanka przypraw wykorzystywana w kuchni hinduskiej, ale szturmem podbiła kubki smakowe ludzi na całym świecie. Nic dziwnego, ta charakterystyczna mieszanka przypraw jest tak aromatyczna, że trudno pomylić ją z czymkolwiek innym.
I choć jej skład różni się w zależności od regionu, to podstawą jest zazwyczaj kurkuma, kumin, chili, cynamon, imbir, czarny pieprz, kolendra, kardamon, a także kozieradka.
Curry obfituje w polifenole, ma działanie przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Ale jedzenie potraw z hinduską mieszanką może także podnosić libido za sprawą jednego składnika.
Australijscy naukowcy z Centre for Integrative Clinical and Molecular Medicine wzięli pod lupę kozieradkę, z której wyciąg podawano grupie mężczyzn. Z upływem czasu okazało się, że kozieradka działa jak... viagra.
Po zakończeniu eksperymentu aż 25 proc. badanych zauważyło poprawę libido. Zdaniem naukowców może to wynikać z obecnych w kozieradce saponin, powodujących wzrost testosteronu.
Indyjscy badacze z kolei zbadali wpływ kozieradki na panie – w trakcie badania wyciąg z kozieradki podawano 48 kobietom. Efekty zaskoczyły naukowców. U kobiet odnotowano wzrost testosteronu i estradiolu, co spowodowało aż u 42 proc. badanych poprawę jakości życia seksualnego.
Zdaniem badaczy kozieradka poprawia krążenie żylne, pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej, niweluje suchość pochwy, dotkliwą zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy.
2. Kozieradka – czym jest i jakie ma właściwości
Kozieradka pospolita, nazywana inaczej greckim sianem czy grecką koniczyną, uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego, Europy Środkowej i Ameryki Północnej. Od wieków wykorzystuje się ją w medycynie azjatyckiej.
Dziś święci tryumfy i króluje nie tylko na stołach, ale też w lekach, suplementach czy kosmetykach.
Dlaczego?
- chroni przed rozwojem raka jelita grubego,
- pobudza czynność krwiotwórczą szpiku kostnego,
- może przeciwdziałać wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera,
- wspomaga trawienie, a także działa leczniczo w zapaleniu błony śluzowej żołądka,
- obniża poziom cukru we krwi, jest szczególnie cenna dla diabetyków i cierpiących z powodu insulinooporności,
- niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy dzięki saponinom i niacynie,
- dba o prawidłowy profil lipidowy – obniża poziom "złego" cholesterolu,
- działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, zwalczając m.in. gronkowca złocistego czy rzęsistka pochwowego,
- stymuluje układ odpornościowy,
- za sprawą flawonoidów uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga leczenie hemoroidów,
- zawiera bogactwo witamin z grupy B, a także jest źródłem cynku i potasu,
- zawiera błonnik, regulujący proces wypróżnień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl