Cydr – alkohol dobry dla zdrowia?

Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego soku jabłkowego z dojrzałych owoców. Jego wygląd może być klarowny, ale zdarzają się cydry mętne. Jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo orzeźwiający i świeży. Jabłkowy smak cydru idealne gasi pragnienie.

Napój alkoholowy z jabłek pochodzący z Wielkiej Brytanii zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Szacuje się, że w naszym kraju wypija się już nawet 20 milionów litrów cydru rocznie. Polacy pokochali orzeźwiający smak i przyjemny aromat jabłkowego napoju. Okazuje się, że warto od czasu do czasu sięgnąć po ten trunek nie tylko ze względu na walory smakowe - cydr to jeden z najzdrowszych gatunków alkoholu. Spożywany z umiarem może przynieść korzyści dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie cydru / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Dobre składniki

Do produkcji cydru potrzebne są tylko dwa składniki – jabłka oraz drożdże. To właśnie popularne owoce sprawiają, że napój alkoholowy można uznać za zdrowy. Szklanka cydru zawiera sporą porcję witaminy C oraz szereg antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed groźnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak astma, nowotwory, cukrzyca czy schorzenia układu krążenia. Brytyjscy naukowcy z Brewing Industry Research Foundation wykazali, że 250 mililitrów cydru zawiera tyle samo antyoksydantów co czerwone wino, dotychczas uznawane za najzdrowszy napój alkoholowy na świecie.

Najwięcej cennych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce jabłek, a przy wytwarzaniu cydru stosuje się właśnie nieobrane owoce. Dzięki temu można w pełni wykorzystać wszystkie ich zalety.

/ 4Porcja cydru na trawienie

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Cydr to napój o właściwościach alkalizujących, dlatego dobrze wpływa na procesy trawienne. Stymuluje produkcję soków żołądkowych i działa antybakteryjnie, dlatego warto skusić się na szklaneczkę cydru po obfitym i tłustym posiłku. W skórce jabłek znajdują się duże ilości pektyn oraz błonnika. Substancje te pozytywnie wpływają na pracę jelit i oczyszczają z toksyn, a tym samym ułatwiają odchudzanie.

/ 4Cydr kontra piwo

Obraz
© Zdjęcie piwa / Shutterstock

Pod względem kaloryczności cydr i piwo są do siebie podobne – szklanka napoju to około 80-100 kcal. Różnią się natomiast pod innym względem – cydr ma niższy indeks glikemiczny niż piwo, dzięki czemu po wypiciu porcji jabłkowego trunku nie występują nagłe wahania poziomu cukru we krwi. Cydr ma przyjemny, orzeźwiający smak bez goryczki i nie czujemy się po nim tak ociężali, jak po piwie. Poza tym, w przeciwieństwie do chmielowego napoju, tradycyjny brytyjski trunek nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu.

/ 4Do picia i do gotowania

Obraz
© Zdjęcie napoju / Shutterstock

Cydr cieszy się coraz większą popularnością – latem idealnie chłodzi i orzeźwia, a zimą można z niego zrobić aromatyczny grzaniec. Jabłkowy napój wykorzystuje się również do gotowania. Słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z potrawami z wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. We Francji dodaje się go do zup - m.in. cebulowej. Może być też stosowany jako składnik marynat do mięs i ryb, zwłaszcza w połączeniu z aromatycznym tymiankiem, miodem i musztardą. Cydr warto też dodawać do deserów i ciast z jabłkami, wanilią i cynamonem.

Chociaż napój ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia, nie należy zapominać, że to alkohol, którego nadmiar jest szkodliwy. Warto zachować rozsądek – umiarkowane ilości trunku mogą przynieść korzyści zdrowotne, ale nie należy przesadzać z alkoholem na co dzień.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka