- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Cydr – alkohol dobry dla zdrowia?
Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego soku jabłkowego z dojrzałych owoców. Jego wygląd może być klarowny, ale zdarzają się cydry mętne. Jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo orzeźwiający i świeży. Jabłkowy smak cydru idealne gasi pragnienie.
Napój alkoholowy z jabłek pochodzący z Wielkiej Brytanii zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Szacuje się, że w naszym kraju wypija się już nawet 20 milionów litrów cydru rocznie. Polacy pokochali orzeźwiający smak i przyjemny aromat jabłkowego napoju. Okazuje się, że warto od czasu do czasu sięgnąć po ten trunek nie tylko ze względu na walory smakowe - cydr to jeden z najzdrowszych gatunków alkoholu. Spożywany z umiarem może przynieść korzyści dla zdrowia.
Dobre składniki
Do produkcji cydru potrzebne są tylko dwa składniki – jabłka oraz drożdże. To właśnie popularne owoce sprawiają, że napój alkoholowy można uznać za zdrowy. Szklanka cydru zawiera sporą porcję witaminy C oraz szereg antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed groźnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak astma, nowotwory, cukrzyca czy schorzenia układu krążenia. Brytyjscy naukowcy z Brewing Industry Research Foundation wykazali, że 250 mililitrów cydru zawiera tyle samo antyoksydantów co czerwone wino, dotychczas uznawane za najzdrowszy napój alkoholowy na świecie.
Najwięcej cennych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce jabłek, a przy wytwarzaniu cydru stosuje się właśnie nieobrane owoce. Dzięki temu można w pełni wykorzystać wszystkie ich zalety.
Porcja cydru na trawienie
Cydr to napój o właściwościach alkalizujących, dlatego dobrze wpływa na procesy trawienne. Stymuluje produkcję soków żołądkowych i działa antybakteryjnie, dlatego warto skusić się na szklaneczkę cydru po obfitym i tłustym posiłku. W skórce jabłek znajdują się duże ilości pektyn oraz błonnika. Substancje te pozytywnie wpływają na pracę jelit i oczyszczają z toksyn, a tym samym ułatwiają odchudzanie.
Cydr kontra piwo
Pod względem kaloryczności cydr i piwo są do siebie podobne – szklanka napoju to około 80-100 kcal. Różnią się natomiast pod innym względem – cydr ma niższy indeks glikemiczny niż piwo, dzięki czemu po wypiciu porcji jabłkowego trunku nie występują nagłe wahania poziomu cukru we krwi. Cydr ma przyjemny, orzeźwiający smak bez goryczki i nie czujemy się po nim tak ociężali, jak po piwie. Poza tym, w przeciwieństwie do chmielowego napoju, tradycyjny brytyjski trunek nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu.
Do picia i do gotowania
Cydr cieszy się coraz większą popularnością – latem idealnie chłodzi i orzeźwia, a zimą można z niego zrobić aromatyczny grzaniec. Jabłkowy napój wykorzystuje się również do gotowania. Słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z potrawami z wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. We Francji dodaje się go do zup - m.in. cebulowej. Może być też stosowany jako składnik marynat do mięs i ryb, zwłaszcza w połączeniu z aromatycznym tymiankiem, miodem i musztardą. Cydr warto też dodawać do deserów i ciast z jabłkami, wanilią i cynamonem.
Chociaż napój ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia, nie należy zapominać, że to alkohol, którego nadmiar jest szkodliwy. Warto zachować rozsądek – umiarkowane ilości trunku mogą przynieść korzyści zdrowotne, ale nie należy przesadzać z alkoholem na co dzień.