2 z 6Woda z karczochem i cytryną
Właściwości karczocha znane były już w starożytnym Rzymie. Później stał się on na tyle popularny, że znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Warzywo jest niskokalorycznym źródłem cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim potas, wapń, magnez i żelazo, a także fosfor oraz witaminy z grupy B, witaminy A i E. Ale to nie wszystko.
Warzywo bogate jest we flawonoidy oraz inulinę. Ta ostatnia pomaga w utrzmaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, natomiast kwas chlorogenowy zmniejsza ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dlatego woda z cytryną i karczochem to doskonały wybór dla osób, które chcą przeprowadzić cukrowy detoks i idealny środek dla diabetyków. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 2 karczochy,
- litr wody,
- sok z cytryny.
Ugotuj karczochy i wyjmij je z wody nie wylewając jej. Dolej do niej sok z cytryny i przelej do butelki, najlepiej szklanej. Wstaw do lodówki. Pij małymi łykami przez cały dzień.