3 z 6Woda z kurkumą, cynamonem i cytryną
Kukuma, cynamon i cytryna to mieszanka, na którą powinny zwrócić uwagę osoby chore na cukrzycę. Przyprawy kontrolują poziom cukru we krwi, oczyszczają z toksyn, dodają witalności i stawiają na nogi. Zarówno cynamon, jak i kurkumina zawarta w kurkumie mają właściwości przeciwzapalne.
Co więcej, kurkumina wspomaga pracę wątroby, wzmacnia odporność na wirusy, jest pomocna w leczeniu zaburzeń trawienia. Poleca się ją szczególnie osobom z problemami żółciowymi, np. po operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego.
Z kolei już jedna łyżeczka cynamonu dziennie skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Aby przygotować miksturę, należy przygotować:
- 1 łyżeczkę mielonej kurkumy,
- 1 laskę cynamonu,
- sok z cytryny,
- 1 litr wody.
Do rondla wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodajemy cynamon i kurkumę, dalej gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy sok z cytryny i pozostałą wodę. Pijemy miksturę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami.