4 z 6Woda z jabłkiem, cytryną i cynamonem
Jeśli lubisz smak jabłecznika, ten przepis jest dla ciebie. Niezbędne do jego wykonania są jedynie trzy produkty: woda, jabłko i cynamon.
Jabłka to jedne z najzdrowych rodzimych owoców, a ich właściwości są nieocenione. Owoce te zawierają dużo witaminy C, będącej naturalnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych i spowalniających starzenie. Jabłka zawierają mnóstwo błonnika oraz pektyny. Substancje te wiążą toksyny, osłabiają wchłanianie cukrów, przez to wspomagają metabolizm i przyspieszają trawienie.
Składniki niezbędne do przygotowania wody jabłkowo-cynamonowej:
- litr wody,
- laska cynamonu,
- jabłko,
- sok z cytryny.
Do dzbanka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki. Jabłko może być pokrojone w plastry. Całość zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Woda będzie gotowa do spożycia rano.