Cytrynowy kurczak
Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 białko,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- łyżka bulionu z kurczaka,
- 3 łyżki sok z cytryny (około 1,5 cytryny),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1,5 łyżki wina ryżowego,
- 1,5 łyżki posiekanego czosnku,
- 1 suszone chili,
- mała zielona cebulka.
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w większe kostki. Z mąki, soli, białka i oleju sezamowego zrób marynatę, w którą włożysz kawałki mięsa. Marynuj przez jakieś 20 minut. Nalej do większego garnka osoloną wodę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wsadź do wody kurczaka. Mieszaj ciągle drewnianą łyżką, żeby kawałki nie przywarły do siebie. Trzymaj tak mięso przez 5 minut, potem wyjmij i osusz. W rondlu połącz bulion, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, wino, czosnek i chili i duś na wolnym ogniu przez kilka minut. Potem dodaj kurczaka. Sos, dzięki mące, powinien być z w miarę gęsty, jeśli nie – dodaj mąkę. Po kilku minutach można już podać potrawę na talerze!
Komentarz:
Danie z kurczaka w cytrynie to przede wszystkim skupisko białka, tak bardzo korzystnego dla naszych kości i stawów, oraz witamin A i C , które wspomagają nasz wzrok, zapobiegają chorobom oczu i skóry, a także wzmacniają odporność i likwidują stany zapalne. Oprócz walorów smakowych, danie jest niezwykle zdrowe – warto po nie sięgnąć.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 231,87 kcal |
Białka | 31,42 g |
Węglowodany | 13,00 g |
Tłuszcze | 7,27 g |
Błonnik | 1,57 g |