6 z 7Sposoby obniżenia ciśnienia
Co powinny jeść osoby z nadciśnieniem? Lekarze zalecają warzywa i owoce. Poziom ciśnienia obniżą takie produkty jak: żurawina, rodzynki, pomidory, buraki. Sprzymierzeńcami w walce z wysokim ciśnieniem są także rzodkiewka, cebula, czosnek, a także brokuł. Warzywa zawierają sporo potasu,a pierwiastek ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać dziennie pięć porcji warzyw i owoców.
Do diety powinniśmy włączyć także oliwę z oliwek, która zawiera antyoksydanty i polifenole. Nie tylko regulują one ciśnienie, ale chronią też przed chorobami serca.
Badania wykazały, że osoby, które dziennie piły 30 mg oliwy miały niższe ciśnienie skurczowe o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHg.
Ciśnienie obniżają także produkty z wysoką zawartością witaminy C, szczególnie cytrusy. Efektywnie działa także kiwi.
Polecamy: Pojawia się jeszcze przed diagnozą. Może być objawem Alzheimera