Czego nigdy nie zjadłby kardiolog? Ekspert odpowiada
Problemy ze zdrowiem, także choroby serca i układu krążenia, mają swoje źródło w trybie życia i żywieniu. Czego nigdy nie zjadłby kardiolog? Na to pytanie odpowie dr n.med. Andrzej Głuszak.
Podstawowa zasada
- Obowiązuje podstawowa zasada: umiar w jedzeniu i zdrowy rozsądek – zauważa dr Głuszak. Jego zdaniem, głównym grzechem jest zbyta duża ilość jedzenia, z której wynika otyłość - choroba negatywnie wpływająca na układ krążenia.
- Nie ma czegoś, czego bezwzględnie nie możemy zjeść, poza produktami, na które mamy alergie lub nietolerancje. Wszystko inne w granicach rozsądku jest do spróbowania. Trzeba jednak odróżniać jedzenie dla osób zdrowych, tych potencjalnie zagrożonych określoną chorobą i mających już problemy zdrowotne - tłumaczy dr Głuszak.
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, czego unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też:Jeden z pierwszych objawów miażdżycy i problemów z sercem. Nie przegap
Sól
Sól należy ograniczyć, szczególnie jeżeli mamy problemy z nadciśnieniem tętniczym. W Polsce jemy kilkakrotnie więcej soli, niż wynosi dobowe zapotrzebowanie.
Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, ale nadużywanie tego dodatku ma dla rozwoju nadciśnienia tętniczego negatywne skutki i może wymagać dodatkowych leków usuwających sód z organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ryby
- Może paradoksalnie, bo pada to z ust kardiologa, ale ograniczyłbym ryby - mówi dr Głuszak.
Lekarz zwraca uwagę, że ryby kiedyś były bardzo mocno zalecane z uwagi na zawarte w nich kwasy tłuszczowe i odpowiednie ilości białka. Teraz jest inaczej.
- W rybach znajdziemy też metale ciężkie i dioksyny. W związku z tym już nie trzymamy się zalecenia, by codziennie jeść ryby. Szprotka i śledź będą zawierały tych szkodliwych substancji mniej niż ryby drapieżne, które przez czas swojego życia gromadzą w sobie duże ilości właśnie metali ciężkich - podkreśla ekspert.
Obecnie sugerowane spożycie ryb wynosi ok. 200-300g tygodniowo. Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Cukry proste
Cukrów prostych powinny wystrzegać się szczególnie osoby, które cierpią na zespół metaboliczny lub genetyczne uwarunkowana do tego zespołu.
W ramach schorzenia może występować: nadciśnienie tętnicze, otyłość brzuszna, zaburzenia lipidowe, czyli niski HDL i wysoki poziom trójglicerydów oraz zaburzenia gospodarki cukrem. Zespół metaboliczny ściśle wiąże się też z insulinoodpornością.
- Kluczowym w zapobieganiu i leczeniu jest wyraźne ograniczenie cukrów prostych i innych łatwo przyswajalnych węglowodanów, jak na przykład skrobia, która jest w mące czy ziemniakach - zaleca dr Głuszak.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też:Jedzone o złej porze mogą powodować tycie
Słodycze i słodkie napoje
Słodycze i słodkie napoje negatywnie wpływają na zęby i choroby jamy ustnej. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że schorzenia przyzębia mają bardzo ścisły związek z rozwojem choroby wieńcowej. Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Szpinak i fasolka szparagowa
Szpinak i fasolka szparagowa są niepolecane dla osób z problemami zatorowo-zakrzepowymi, z migotaniem przedsionków i dla pacjentów, którzy przyjmują leki przeciwkrzepliwe.
Szpinak i fasolka szparagowa zawierają bardzo duże ilości witaminy K, która zmniejsza działanie tych leków, a przez to zwiększa ryzyko zatorowości.
Osoby leczące się z takich powodów powinny unikać też innych żółtych i zielonych warzyw, zawierających dużo witaminy K. Znajduje się ona również w ziołach jak np. w bukwicy, popularnym składniku wielu nalewek.
Tłuszcze utwardzone
Niewskazane w diecie są rzeczy tłuste, zwłaszcza tzw. tłuszcze utwardzone, które mają działanie prozapalne i jednoznacznie wiążą się z rozwojem miażdżycy.
- W to miejsce proponowałbym kwasy tłuszczowe omega-3 - mówi dr Głuszak. Tłuszcze utwardzone znajdują się w określonych produktach i powstają podczas smażenia. Odradza się także sięganie po tłusty nabiał. Osoby z zaburzeniami cholesterolowymi powinny unikać żółtego sera i tłustego mleka.
Ryzyko chorób układu krążenia zwiększa podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Tutaj doktor odradza tłuste mięso i podroby oraz alkohol. Osoby z dną moczanową muszą przestrzegać diety nie tylko ze względu na problemy stawowe czy nerkowe, ale również z powodu problemów z układem krążenia.
Zobacz też:Warto pić łyżkę codziennie na czczo. Dobrze działa na serce i nerwy
Alkohol
Alkohol należy do produktów, które trzeba ograniczyć. Nadmierne spożycie zwiększa ryzyko nadciśnienia, migotania przedsionków, powoduje interakcje z lekami i nieprawidłowości w leczeniu cukrzycy.
Sok grejpfrutowy
Istotne dla naszego zdrowia są interakcje soku grejpfrutowego, zwłaszcza powyżej pół litra na dobę, z lekami na nadciśnienie, takimi jak amlodypina czy nitrendypina oraz z lekami przeciwgrzybiczymi.
- Produkty dawniej uważane za szkodliwe, jak jaja, wróciły do łask ze względu na działanie korzystne przy zachowaniu zasady umiaru. Niektóre produkty wędrują po piętrach piramidy żywieniowej. Dlatego uważam, że nic nie zastąpi umiaru i zdrowego rozsądku - podsumowuje doktor Głuszak.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl