Grejpfrut - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Grejpfrut czerwony to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. I chociaż większość z nas zapomina o nim wiosną i latem to wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego i zimowego dnia bez połówki grejpfruta na śniadanie czy szklanki soku do obiadu. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc?

Grejpfrut czerwony to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus PolakówGrejpfrut czerwony to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest grejpfrut?

Grejpfrut jest popularnym w Polsce, przez cały rok dostępnym owocem cytrusowym. Posiada charakterystyczny, słodko-kwaśny smak z nutą goryczki. W pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi, co oznacza "rajski cytrus".

Oprócz smaku, posiada mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Grejpfruty uprawiane są w głównie w okolicach Morza Karaibskiego oraz w krajach strefy podzwrotnikowej (w USA, Argentynie, Meksyku, Izraelu, Turcji, Indiach i krajach Afryki Południowej).

Nazwa tego owocu pochodzi od słów grape, co oznacza grono i fruit, w tłumaczeniu owoc. Grejpfruty osiągają średnicę około 15 cm oraz wagę 200-500 gram. Ich barwa może być czerwona, zielona lub żółta. Najbardziej kwaśny i gorzki w smaku jest grejpfrut czerwony, posiada jednak najwięcej korzyści zdrowotnych.

Grapefruity - dla kogo idealne, a kto powinien ich unikać?

Ciekawostki o grejpfrucie

Rodzaje grejpfrutów

Mimo, że każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, to mogą one różnić się ilością w każdej z odmian. Wyróżniamy trzy główne odmiany:

  • grejpfrut czerwony (gorzko-kwaśny),
  • grejpfrut żółty (kwaśny),
  • grejpfrut zielony (słodki).

Różnią sie one nie tylko kolorem miąższu oraz skórki, ale też smakiem: grejpfrut czerwony jest gorzko-kwaśny, grejpfrut żółty - kwaśny, zaś grejpfrut zielony - słodki.

Do najzdrowszej, w której znajdziemy najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów jest zaliczana odmiana czerwona, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera najwięcej karotenoidów, witaminy C i likpenu. Podobnie jak w przypadku pomarańczy, białe błonki grejpfruta są szczególnie bogate w cenne dla zdrowia składniki.

O wiele łagodniejsza w smaku jest odmiana żółta i zielona, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.

Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.
Grejpfrut to niskokaloryczny owoc, który wspomaga odchudzanie.

Kaloryczność grejpruta a odchudzanie

Grejpfrut kalorii ma niewiele, bo zaledwie 50 kcal w 100 gramach. To nie jest jednak jedyny powód, dla którego osoby chcące zrzucić kilka kilogramów sięgają po niego. Otóż grejpfrut jest owocem, który wpływa pozytywnie na przemianę materii, przyspieszając ten proces.

Niska kaloryczność grejpfruta powoduje, że łatwo się przyswaja, a dodatkowo pomaga spalić tłuszcze i oczyścić organizm z toksyn. Dzięki takim właściwościom grejpfrut przyczynia się do opóźniania procesu starzenia.

Poza tym, że grejpfrut kalorii ma mało, to jedząc go nie powinniśmy zbyt dokładnie odzierać owocu z białej błonki. Co prawda jest ona lekko gorzkawa, ale ma działanie przeczyszczające. Jest to cenna wiedza szczególnie dla tych, którzy wybierając jedzenie liczą kalorie, ale i dla tych, którzy podjęli dietę oczyszczającą.

Ten owoc wykazuje także działanie stabilizujące poziom cukru we krwi, polegające na jego obniżaniu. Cukrzycy śmiało mogą zajadać się niskokalorycznym grejpfrutem.

Warto jeszcze nadmienić, że oprócz tego, iż grejpfrut kalorii ma niewiele, to jeszcze jego indeks glikemiczny wynosi dwadzieścia, zatem on również jest niski.

Ile kalorii ma grejpfrut?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 230 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna32,0 kcal73,6 kcal
Białko0,63 g1,45 g
Węglowodany8,08 g18,58 g
Cukier6,98 g16,05 g
Błonnik1,10 g2,53 g
Tłuszcz0,10 g0,23 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone0,02 g0,06 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C34,4 mg79,1 mg
Równoważnik folianów10,00 µg23,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,08 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,25 mg0,58 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,28 mg0,65 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,10 mg
Witamina B9 - kwas foliowy10,00 µg23,0 µg
Witamina B4 - cholina7,70 mg17,71 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A927 i.u.2,132 i.u.
Witamina A46,0 µg RAE106 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten4,00 µg9,20 µg
Beta karoten552 µg1,270 µg
Beta-kryptoksantyna6,00 µg13,80 µg
Likopen1,135 µg2,611 µg
Luteina+Zeaksantyna6,00 µg13,80 µg
Witamina E0,13 mg0,30 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń12,00 mg27,6 mg
Żelazo0,09 mg0,21 mg
Magnez8,00 mg18,40 mg
Fosfor8,00 mg18,40 mg
Potas139 mg320 mg
Sód0 mg0 mg
Cynk0,07 mg0,16 mg
Miedź0,05 mg0,11 mg
Mangan0,01 mg0,03 mg
Selen0,30 µg0,69 µg
Woda90,9 g209 g

Wartości odżywcze grejpfruta

Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu.

Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dobowej ilości witaminy A, czyli beta-karotenu.

Dodatkowo grejpfruty dostarczają cennych substancji, takich jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina PP,
  • kwas foliowego,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosforu,
  • cynku,
  • magnezu,
  • manganu,
  • fluoru,
  • potasu.

Właściwości lecznicze grejpfruta

Jedzenie grejpfruta specjaliści zalecają również z innych powodów niż odchudzanie. Okazuje się bowiem, że ma on dobroczynny wpływ na funkcję serca. Substancje zawarte w tymże owocu obniżają cholesterol oraz ciśnienie tętnicze. Niskokaloryczny grejpfrut dobroczynne działanie wykazuje także jako przeciwdziałanie miażdżycy.

Gfrejpfrut kalorii ma mało, więc wspomaga odchudzanie.
Gfrejpfrut kalorii ma mało, więc wspomaga odchudzanie.

Jak wzmocnić układ krążenia?

Grejpfrut nie tylko zapobiega zwężaniu się naczyń, ale także odblokowuje światło żył i tętnic, które zostały zwężone za sprawą złogów cholesterolu. To właśnie potas, likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy.

Jednocześnie odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak miąższ są białe błonki owocu.

Zobacz także:

Jak zwalczyć wirusy i bakterie?

Grejpfruty mają silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która łącząc się z rutyną zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje i wzmacnia odporność.

Spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poniżej podajemy przepis, jak samodzielnie zrobić syrop z grejpfruta na wzmocnienie odporności:

Z 0.5 kg marchwi w sokowirówce robimy sok, dolewamy do niego wyciśnięty świeżo sok z grejpfruta. Codziennie wypijamy pół litra tego syropu. Jeśli poczujemy pierwsze objawy zapalenia zatok, grypy lub zapalenia oskrzeli powinniśmy 2 razy dziennie wypijać 50-70 kropli (rozpuszczonych w co najmniej 200 ml płynu) przez około 3 dni.

Jeśli dokucza nam zapalenie gardła, płuczemy gardło szklanką wody z rozpuszczonymi 5-10 kroplami mikstury.

Grejprfut w cukrzycy

Grejpfruty mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że jest on doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi.

Codziennie spożywanie grejpfrutów nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością.

Owoc ten korzystnie wpływa na masę ciała, przyspiesza przemianę materii, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Działanie moczopędne grejpfruta

Flawonoidy zawarte w grejpfrucie działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa na regenerację wątroby, a także na proces detoksykacji. Naringina zawarta w tych owocach wspomaga leczenie zakażenia wirusem typu C (HCV).

Czy można jeść grejpruty w ciąży?

Grejpfruty są doskonała propozycją dla kobiet w ciąży. Są one naturalnym źródłem kwasu foliowego, który ma właściwości krwiotwórcze, a także wpływa na właściwy rozwój płodu.

Grejpfrut dostarcza kobietom w ciąży wielu substancji chroniących przed infekcjami, zaparciami i powstawaniem żylaków.

Przypadłości te często dokuczają kobietom w ciąży, a zdecydowanie lepiej jest stosować wtedy naturalne środki zamiast korzystać z leków aptecznych.

Witamy w cytrusach

Ze względu na dużą ilość witamin, które zawierają grejpfruty, mogą one korzystnie wpływać na zdrowie matki oraz dziecka. Owoce te jednak mogą być także przyczyną alergii, stąd też po zaobserwowaniu jakichkolwiek symptomów uczulenia u dziecka, powinniśmy zaprzestać spożywania grejpfrutów.

Jak się odchudzić?

Mała ilość kalorii w grejpfrucie sprawia, że dietetycy polecają grejpfruta w czasie odchudzania. 100 gram grejpfruta posiada tylko 42 kcal. Substancje, które są w nich zawarte podkręcają metabolizm oraz ułatwiają spalanie tłuszczu.

Z uwagi na antytoksyczne działanie flawonoidów, spożywanie grejpfrutów jest pomocne również w dietach oczyszczających.

Jak radzić sobie z bezsennością i stanami obniżonego nastroju?

Olejek eteryczny zawarty w grejpfrucie ma działanie łagodzące stres, bóle migrenowe, przygnębienie, stany lękowe, PMS oraz bezsenność. Można dodawać go do kominków zapachowych, kąpieli, inhalacji lub wcierać w skórę.

Jak zachować młodość?

Silne przeciwutleniacze, które znajdują się w grejpfrutach, opóźniają procesy starzenia się skóry. Dzięki temu, że krew szybciej krąży łatwiej również pozbyć się nieładnego i nieestetycznego cellulitu.

Właściwości antynowotworowe grejpfruta

Jak to zwykle bywa to co najcenniejsze w danym owocu lub roślinie, znajduje się w tych najmniej smacznych lub wręcz niezjadliwych jej częściach. Tak też jest w przypadku grejpfruta.

To co najbardziej drogocenne znajduje się w jego pestkach i białych błonkach, których często się pozbywamy. Naukowcy znaleźli jednak i na to receptę. Nie chcąc rezygnować z prozdrowotnych właściwości gorzkich błonek można uzupełniać swoją dietę o ekstrakt z grejpfrutów.

Pozyskuje się go przez przetwarzanie owocowych pestek, skórek i błonek bogatych w naringinę – flawonoid, któremu przypisuje się działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

Badania pokazały, że właściwości antynowotworowe grejpfruta najskuteczniej wpływają na żołądek, jelita, prostatę, szyjkę macicy oraz pęcherz moczowy.

Interakcje grejpfruta z lekami

Warto pamiętać, że często spożywane grejpfruty w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może mieć zgubne skutki i zawsze lepiej jest skonsultować się z lekarzem.

Jeśli nie mamy pewności, najbezpieczniej będzie na 4 godziny przed przyjęciem leku i 4 godziny po jego przyjęciu nie pić soku ani nie jeść grejpfruta. Jeśli jednak leki, które zażywamy nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie ma potrzeby eliminować ich z diety.

Grejpfruty mogą zmieniać sposób działania środków, takich jak:

  • tabletki antykoncepcyjne,
  • leki na zaburzenia lipidowe (simwastatyna, lowastatyna),
  • leki na bezsenność,
  • leki na choroby alergiczne (astemizol),
  • preparaty leczące HIV i AIDS (sakwinawir),
  • leki na nadciśnienie tętnicze,
  • leki na chorobę niedokrwienną serca (felodypina).

Zastosowanie grejpfruta w kuchni

Grejpfruty są najczęściej spożywane na surowo – aby dostać się do ich kwaśnego miąższu, przecinamy grejpfruty na pół i łyżeczką wyjadamy czerwony miąższ. Wielu z nas woli jednak owoce w płynnej formie.

Z tego względu często wyciskamy grejpfruty, aby uzyskać sok, który jest o wiele zdrowszy niż jego odpowiedniki z kartonów czy butelek. Na tym zazwyczaj kończą się nasze pomysły na ten tropikalny owoc.

Tymczasem wystarczy wyfiletować miąższ grejpfrutów i dodać go do ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi pestkami słonecznika. Jeśli wolimy napoje, to możemy przygotować koktajl grejpfrutowy.

Wystarczy wyciśnięty sok i odrobina agaru, aby powstał pyszny, orzeźwiający, a co najważniejsze zdrowy napój na ciepłe dni. Grejpfrut okaże się też pysznym dodatkiem do duszonych mięs oraz grzanek.

Grejpfrut w kosmetykach

Grejpfrut jest również szeroko stosowany w kosmetyce. Odmładza skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Sok z grejpfruta, dzięki dużej zawartości witaminy C, rozjaśnia przebarwienia.

Może być pomocny również w czasie walki z trądzikiem czy innymi stanami zapalnymi skóry, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Grejpfrut może być również ratunkiem dla osób, które zmagają się z problemem pękających naczynek.

Właściwości oleju z grejpfrutów

Dzięki właściwościom antybakteryjnym i spalającym tkankę tłuszczową grejpfruty znalazły swoje zastosowanie także w kosmetyce. Olej z grejpfrutów wcierany w skórę ud i pośladków pomoże w walce z cellulitem, a unoszący się podczas zabiegu zapach poprawi nastrój i złagodzi stres.

W dodatku sok z grejpfruta doskonale rozjaśnia przebarwienia skóry, a wysoka zawartość witaminy C pomoże usunąć powstałe smugi i plamy przy nakładaniu samoopalacza.

Po kosmetyki z grejpfrutem powinny sięgać osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi skóry, m.in. trądzikiem. Działanie antybakteryjne grejpfruta pozwoli na szybsze wyleczenie zmian i zapobiegnie powstawaniu blizn.

Dodatkowo kremy z tym owocem wzmocnią naczynia krwionośne, co pozwoli na uniknięcie nieestetycznych, pękających naczynek.

Grejpfrut to skarbnica witamin i składników mineralnych.
Grejpfrut to skarbnica witamin i składników mineralnych. © Shutterstock

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka